Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

ZADANIE - OPIS

Świeże ryby i owoce morza

Podwodny świat jest prawdziwym morzem kulinarnych pomysłów ;-) Wykorzystajmy to!

Kolejnym zadaniem są świeże ryby oraz owoce morza, przygotowane z dodatkiem masła lekko solonego lub czosnkowego Lurpak.

Świeże ryby i owoce morza Ryby i owoce morza należy uwzględniać w swoim menu przynajmniej 2 razy w tygodniu. Czy jednak rzeczywiście przestrzegamy zasad zdrowego, wartościowego żywienia? W spożyciu ryb przodują mieszkańcy Skandynawii, w Polsce natomiast nie są one powszechnym przysmakiem. A szkoda, bo ryba nie tylko świetnie smakuje, ale jest też źródłem wartościowych kwasów omega-3, których nasz organizm sam nie jest w stanie wytworzyć. Możemy mu ich dostarczyć, jedząc przede wszystkim ryby morskie z zimnych wód: halibut, łosoś, śledź, dorsz, makrela, sardynki oraz owoce morza.

Sposobów na przyrządzenie ryb i owoców morza znanych jest bardzo wiele - to niezwykle „głęboki” temat ;-) W samych krajach skandynawskich istnieje mnóstwo regionalnych przepisów, które mogą się okazać niemałą inspiracją. Popularnym dodatkiem do rybnych potraw jest duńska remulada. To smaczny sos, serwowany na zimno, o konsystencji podobnej do znanego nam dobrze sosu tatarskiego. My polecamy ją do pieczonego łososia.  

Wakacje są świetną okazją, by nacieszyć się smakiem świeżych ryb. Część z nas spędzi urlop nad morzem, jeziorem czy rzeką – trudno wyobrazić sobie lepsze miejsce na próbowanie rybnych przysmaków. Część pewnie wybierze się zagranicę, gdzie nadarzy się niejedna okazja do skosztowania lokalnych potraw z owoców morza – zachęcamy do opisania swoich kulinarnych przygód i inspiracji!

Kolejnym zadaniem są potrawy ze świeżych bądź mrożonych ryb i owoców morza, przygotowane z dodatkiem masła lekko solonego lub czosnkowego Lurpak.  

Ranking przepisów

* Zgłoszenia tylko dla autorów blogów kulinarnych

Najnowsze przepisy

Zapiekane jesienne jabłk...

info 2013
Blog: kulinarna-fuzja.blogspot.com
Trudność:
Czas wykonania: 30min
Kategoria: Przekąski

szaszłyki zapiekane

info 2013
Blog: między kuchnią a brzegiem ogrodu
Trudność:
Czas wykonania: 60min
Kategoria: Przekąski