Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

ZADANIE - OPIS

Jajko na dzień dobry

W dzień wolny, warto pozwolić sobie na dłuższą celebrację śniadania. Co zachęci nas do tego bardziej niż smaczne naleśniki, omlet czy tradycyjna jajecznica? 

Kolejne zadanie to dania z jajkiem i dodatkiem masła.   

Jajko na dzień dobry Nie ma przyjemniejszego początku dnia niż smaczne i pożywne śniadanie. Niestety, nie codziennie możemy pozwolić sobie na celebrację posiłku i swobodne czerpanie przyjemności z małej uczty. Warto zatem zarezerwować sobie dłuższą chwilę na śniadanie w sobotni lub niedzielny poranek. Rozpływające się w ustach naleśniki, omlety czy jajecznica, to tylko nieliczne propozycje, jakie pomogą w przebudzeniu i pobudzeniu… zmysłów ;-)

Oczywiście nie bez znaczenia pozostaje sposób przyrządzenia potraw. Nic nie sprawdzi się w kuchni o poranku lepiej niż duet jajka z masłem. Jeśli zdecydujemy się na jajecznicę, jajka delikatnie podsmażone na maśle zyskają jedyny w swoim rodzaju zapach i smak. W przypadku, gdy mamy ochotę na naleśniki lub omlety, również warto postawić na masło. Żaden inny tłuszcz nie pozwoli nam osiągnąć tak aromatycznego i pysznego rezultatu. Połączenie masła i jajka sprawdzi się również przy okazji późnego śniadania (brunchu).

Omlet z kurkami bądź ze szparagami to smaczna kompozycja, którą można przygotować na odrobinie oliwy, ale dopiero dodatek masła, uwolni jej aromatyczny potencjał. Może się wydawać, że wszystkie sposoby przyrządzenia jajka na śniadanie zostały już dawno wymyślone. Nic bardziej mylnego!

Niech duńskie naleśniki „aebleskiver” okażą się inspiracją. Najczęściej pojawiają się na stołach przy okazji Świąt Bożego Narodzenia, ale są godne uwagi z innego powodu. W obliczu „aebleskiver” porównanie „płaski jak naleśnik” przestaje mieć sens, bo duńskie naleśniki są okrągłe i kształtem przypominają rajskie jabłuszka. Przy okazji kolejnego zadania zachęcamy do kulinarnego eksperymentowania z jajkiem i liczymy na niebanalne podejście do tematu.

Ranking przepisów

* Zgłoszenia tylko dla autorów blogów kulinarnych

Najnowsze przepisy

Zapiekane jesienne jabłk...

info 2013
Blog: kulinarna-fuzja.blogspot.com
Trudność:
Czas wykonania: 30min
Kategoria: Przekąski

szaszłyki zapiekane

info 2013
Blog: między kuchnią a brzegiem ogrodu
Trudność:
Czas wykonania: 60min
Kategoria: Przekąski