Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

ZWYCIĘZCY ZADANIA
Sylwestrowe kreacje… kulinarne

Serdecznie gratulujemy wszystkim zwycięzcom VII zadania Wyborów Kulinarnego Bloga Roku 2012 - Sylwestrowe kreacje... kulinarne.

Bloger

Zwycięskim przepisem, wliczając głosowanie internautów i wybór jury w VII zadaniu konkursu Wybory Kulinarnego Bloga Roku 2012 został przepis Kakaowe łódeczki z pastą wątróbkową i jarzębiną z bloga Crust and Dust.

Zdobywcą nagrody, karty upominkowej DUKA o wartości 300 zł, został przepis Śledziowa terryna ze szczypiorkiem z bloga Facet i Kuchnia.

Głosujący

Zwycięzcami i zdobywcami nagrody karty upominkowej DUKA o wartości 50 zł, w VII zadnaiu konkursu Wybory Kulinarnego Bloga Roku 2012 za komentarze, wśród głosujących zostali:

portobello
Coś co kojarzy się na słodko, czyli kakao - na wytrawnie, coś co kojarzy się z nudnym obiadem, czyli wątróbka - jako pasta, coś co nie kojarzy się z jedzeniem, czyli jarzębina - jako piękna ozdoba i jak najbardziej do zjedzenia. Tak wyjątkowa i nietuzinkowa potrawa doskonale wpisuje się w konwencję Sylwestra, bo jeśli szaleć - to właśnie dziś!

margola
Gotowanie to nie tylko czarowanie, ale też oszukiwanie zmysłów. Bo jak inaczej określić te łódeczki? Wyglądają zupełnie jak kruche ciasteczka z czekoladowym nadzieniem i żurawiną. Przyglądam się zdjęciom i czuję tę cudowną słodycz. Lecz nie! Spoglądam na opis i co widzę. Wątróbkę, jabłka, jarzębinę. Wszystko eleganckie i urzekające. Zupełnie karnawałowa zabawa w kuchnię.

senior
Śledziowa terryna wabi mnie swoim urokiem .Wesoła, zielona świeżość wzbudza apetyt „na życie”,na Nowy Rok. A śledzik ,jak zwykle, ten apetyt zaostrza !Ogniste pomidorki wręcz podrywają nas do tańca. Oryginalne ,szybkie danko sprawdzi się na każdej imprezce w 2013 roku.

stefanka
Bardzo udana przekąska na Sylwestra ,luksusowa i niebanalna . To ciekawe danie podniesie uroczysty charakter spotkania. Krewetki pięknie demonstrują swój powab ,podobno to świetny afrodyzjak! Podoba mi się zestawienie z kostkami sera camembert. Obok proponowanego sosu musztardowego, podam sos żurawinowy, który koresponduje wybornie z panierowanym serem. Może być ciekawie tej nocy dla podniebienia i nie tylko!

czesława
Wielu proroków zapowiada koniec świata...Ale cokolwiek przyniesie przyszłość,to Sylwester jest dobrym powodem do spotkania przy dobrym stole.Francuska sałatka z krewetkami zapowiada się rewelacyjnie .Ognista krewetka ożywi każdego,dodatek panierowanego sera wyprowadzi z nostalgicznego nastroju-uśmiechy od ucha do ucha zapewnione.Przy takim daniu ta magiczna noc pozwoli śmiało wkroczyć w niezbadaną przyszłość,a nawet koniec świata nie straszny...

alllenka
To niesamowicie ciekawe i efektowne połączenie soczystego kawałka mięsa z chrupiącymi warzywami i kremowym serem z delikatną maślaną nutą w tle. W tej kompozycji polędwica zachowuje swój naturalny smak (mięso nie zostało przeładowane przyprawami), i harmonijnie łączy się z pozostałymi składnikami, zostawiając na koniec intrygujący słodko-ostry posmak dzięki dodatkowi miodu i chili, który z kolei dobrze równoważy ziołowe pesto. To wyrafinowana, dobrze przemyślana piramida warzywno-mięsno-serowa, a wizualnie - wariacja na temat amerykańskiego club sandwich podana w iście nowatorski sposób. Nie można się nie zachwycić :)

agrafka
Wieże bywają różne. Jedne są krzywe, jak pewna taka wieża w Pizie. Inne kryją w sobie romantyczne historie - jak wieże pałacu Taj Mahal. Jeszcze inne... to skarbnica smaków, którym trudno się oprzeć. Jak ta czekoladowa wieża. Na przystawkę trufla pachnąca czekoladą, a smakująca orzechami, wanilią i rumem. Danie główne to biały, kuszący mus - delikatny niczym skrzydła anioła, co uwodzi słodyczą. Jest jeszcze deser, wieńczący to cudo. Kopuła, którą ma się ochotę schrupać... i chrupie, odpływając z zadowolenia... Idealne połączenie piękna, smaku i kompozycji. Perfekcja składników. Minimalizm kolorów. Mój numer jeden. Za czekoladowy ideał :)

siaśka
Kruche ciasto, biały maślany krem. Za oknem biało, na talerzu kremowo. Jesienno-zimowa depresja, przygnębienie i ochota na coś słodkiego. Jeden kęs, jeden uśmiech. Jedna babeczka- humor na cały wieczór. Jest ich tuzin, później kilka, a za chwilę nie ma żadnej. W magiczny sposób znikają i chyba jedynym sposobem na kolejną radość jest upieczenie jeszcze raz i jeszcze więcej. Wieczór idealny- Gorąca kawa, miękki koc, dobra książka i talerzyk z okruszkami.

nana
Tartinki, kanapeczki ,ciasteczka ,takie „na jeden ząb” są idealną przekąską sylwestrową. Śliczne ,malutkie, chrupiące lub nie ,w sam raz na jeden ,dwa kęsy między jednym ,a drugim pląsem! Urozmaicą przyjęcie, wzmocnią towarzystwo ,a gospodarze nie będą dyżurować w kuchni. Pole do popisu ogromne, a proponowane ciasteczka-kanapeczki z serem pleśniowym i gruszką na tę specyficzną noc ,to trafienie w 10-tkę !

iwona
Po północy, zamiast „obnoszonej szaty” w postaci żurku czy barszczyku ,pojawi się nowa,rewelacyjna sylwestrowa kreacja, czyli „Gulasz z łososia i krewetek z ananasem i mleczkiem kokosowym”. Trochę orientu, egzotyki oraz naszych rodzimych składników i jawi się wykwintna, intrygująca kompozycja smaków i aromatów. Prostota wykonania i krótki czas to ważny atut tej potrawy. Na pewno wystąpię z tą atrakcyjną kreacją w Sylwestra i podbiję nie jedno podniebienie.Wpiszę ją na stałe do mojego menu!

Najnowsze przepisy

Zapiekane jesienne jabłk...

info 2013
Blog: kulinarna-fuzja.blogspot.com
Trudność:
Czas wykonania: 30min
Kategoria: Przekąski

szaszłyki zapiekane

info 2013
Blog: między kuchnią a brzegiem ogrodu
Trudność:
Czas wykonania: 60min
Kategoria: Przekąski