Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

ZWYCIĘZCY ZADANIA
Świeże ryby i owoce morza

Serdecznie gratulujemy wszystkim zwycięzcom IV zadania Wyborów Kulinarnego Bloga Roku 2012 - Świeże ryby i owoce morza.

Bloger

Zwycięskim przepisem, wliczając głosowanie internautów i wybór jury oraz zdobywcą nagrody, karty upominkowej DUKA o wartości 300 zł, w IV zadaniu konkursu Wybory Kulinarnego Bloga Roku 2012 został przepis Pikantne tortellini z krewetkami w sosie winnym z bloga Anyżkowo.

Głosujący

Zwycięzcami i zdobywcami nagrody karty upominkowej DUKA o wartości 50 zł, w IV zadnaiu konkursu Wybory Kulinarnego Bloga Roku 2012 za komentarze, wśród głosujących zostali:

russkaya
Zupa rybna kojarzy mi się z kuchnią rosyjską, którą UWIELBIAM! Białe wino i owoce morza to doskonała kompozycja smaków i aromatów, którą można podać na wszelkie okazje. Ja wykorzystałam ją na zaręczynowy obiad i... Teściowa patrzy na mnie jakby bardziej przychylnym okiem :) Skoro zupa pozwoliła na zdobycie serca Mamusi to zasługuje na nagrodę :)

alicja
Przebyliśmy długa drogę od czasu,gdy nasi przodkowie zbierali korzonki,nasiona,łowili ryby i szukali muszli,ale zapewne nie wpadli na pomysł połączenia tych smaków w swoich kamiennych misach.Myślę,że nie dodawali świeżego kopru ,który rósł gdzieś w pobliżu,ani soku z pomarańczy.Dzisiaj jest czymś oczywistym,że pokarm nie tylko służy ciału,lecz jest radością życia,a twórczy kucharz łączy przeróżne smaki,konsystencje i produkty.Przykładem tego jest blog „Kulinarna Mekka”, który urzeka mnie swoją radością ,świeżością i egzotyką.Sałatka z przegrzebkami w roli głównej jest wielką atrakcją już ze względu na głównego aktora,którego niezwykle delikatne mięsko to niezwykła rozkosz jedzenia!Natomiast wysublimowane dodatki czynią danie niezwykle nadzwyczajnym...słodkawe mango,orzeźwiające fileciki pomarańczy,piękne łódeczki cykorii i ostrawa rukola ,która stanowi cudowną bazę dla owoców morza. Wszystko polane atrakcyjnie skomponowanym dressingiem .Jakby tego szczęścia było mało,należy posypać orzechami.Całość to wielka kulinarna rozkosz!!!

janka
Zadziwiające jak wiele najróżniejszych zup rybnych istnieje na świecie i jak wiele z nich stało się niemal narodowymi potrawami.Proponowana zupa przypomina znakomite bouillabaise.Marsylscy rybacy gotowali ją z ryb ,których nie udało się im sprzedać.Dzisiaj zupa ta została podniesiona do wysokiej rangi.I nic dziwngo ,bo łączy w sobie tradycję,nowoczesność , egzotykę ,a przede wszystkim jest wyśmienita.Odmienia codzienną rutynę ,możemy prosto i skutecznie zaskoczyć smakoszy ryb oraz frutti di marre.Podany przepis jest rewelacyjny ze względu na prostotę wykonania.Bardzo odpowiada mi dodatek pomidorów.Z domu wyniosłam zupę rybną białą ,na śmietanie.Nutka czosnkowa z aromatem tymianku to ciekawa kompozycja.Ja dodam kilka trawek cytrynowych. Gotując taką pyszną ,zdrową zupę możemy wyjść poza ramy stereotypu i dorzucić kilka innych „stworków”świata podwodnego!:)

pepi
W moim ukochanym filmie "Masz wiadomość" Tom Hanks mówi zza kamery, że głównym zadaniem kawiarni sieciowych nie jest wcale sprzedaż kawy na wynos. Istnieją one po to, aby ludzie mający problem z podejmowaniem decyzji mogli w 20 sekund podjąć 6 decyzji dotyczących zawartości ich kubka (duża/mała, z mlekiem/bez, bezkofeinowa itd.), dzięki którym za niecałe 3 dolary dostaną nie tylko kubek kawy, ale i silne poczucie, kim są i dokąd zmierzają. Z tym łososiem może mieć podobnie - 4 intrygujące masła i ryba, która tylko czeka, aby okrasić ją jednym z nich. "Ale które wybrać?!... Koperkowe czy pomidorowe?" ... a ryba stygnie... Dobra, dzisiaj jestem cytrusowym!

ispejs
Zatrzymało mnie urocze zdjecie czterech łyżeczek. W zupełności zgadzam się z autorem bloga - ryba musi byc przygotowana jak najprościej, masło, zioła, cytrynka - mniam, właśnie wtedy wydobywa się jej prawdziwy smak. Często spotykam się niestety z rybą zasmażoną w bułce, która do złudzenia przypomina kotlet schabowy... cóż... W przepisie Crust&Dust zaproponowane masła maja naprawdę świetny specyficzny smak i podkreślają smak łososia. No i ten zapach - przeniosłam się na chwilę na Południe Francji i przeszłam się małą uliczką gdzie co chwile wyłania się przyjazna knajpka. Gratuluję prostego, a tak dobrego pomysłu!

barbara
Bardzo udany zestaw, elegancki i efektowny. Rzeczywiście kwintesencja smaku i zdrowia .Danie przygotowane po mistrzowsku z wielkim wyczuciem doboru składników dania, pod względem wizualnym i smakowym. Łosoś pieczony na soli będzie soczysty , niewiórowaty ,aromatyczny i dietetyczny. Linia smakowa została zachowana i wzmocniona w pieczonych burakach oraz paście (puree) z bobu. Uwielbiam bób w każdej postaci, a tu jest nader interesujący. Pecorino i szalotka zaostrzą smak. Tak przyrządzony na pewno nie będzie nijaki. Ja zeszklę szalotkę, bo wolę smak przesmażonej. Całość ciekawa ,nietuzinkowa, godna dobrego stołu:)

zbychu
Choć istnieje złota zasada, że najlepsze są ryby przyrządzone szybko i prosto ,to jednak wiemy ,że niektóre zasady są wprost stworzone po to ,żeby je łamać .Takie delikatne, słodziutkie fileciki z fląderki pieczone z porem i pieczarkami to bardzo udany eksperyment! Filety marynowane cytryną i ziołami nabiorą swoistego smaku. Materacyk z pora zaostrzy potrawę i kołderka z przyrumienionych pieczarek to bardzo dobre towarzystwo dla fląderki. Tak podana flądra to królewskie delicje. Jak widać skromna fląderka,która jest smaczna nawet tylko usmażona,też lubi trochę przepychu. Nawet tak świetnie przygotowany ryż, nie jest koniecznym dodatkiem. Ale łasuch nie odmówi.:))

baza
Danie to jest wielką kulinarną niespodzianką. Niesamowitą koncepcją jest zestawienie trzech bardzo interesujących form kulinarnych. Mus z łososia z ricottą, doprawiony chilli i limonką stanowi energetyczną ,ostrą podstawę .Ciekawe emocje wzbudza bardzo oryginalna ogórkowa galaretka. Czuję jej delikatny, kwaskowy, orzeźwiający smak. Wyobrażam sobie cudowne zderzenie mieszaniny musu i galaretki ze smażonymi gorącymi krewetkami. Nie wiem co wnosi Earl Grey więc muszę to sprawdzić ,ale myślę, że będzie ciekawie. Danie jest bardzo wysmakowane .Kolorystyka działa uspokajająco i orzeźwiająco, a ogniste krewetki dodają wigoru .Całość daje iluzję pięknego letniego dnia, z soczyście zieloną trawką, lekkim zefirkiem i cudownym ciepłym słońcem .Wielkie brawa dla Twórców ,bo jedzenie jest naprawdę do rzeczy!:)

ula
Nie lubię nikogo oszukiwać,jestem uzależniona od krewetek i awokado więc głosuję na tę interesującą sałatkę.A sałatka jest lekka,przyjemna.kolorowa,a przede wszystkim zdrowa. Sałatki z ryb i owoców morza to prawdziwy symbol świeżości,a jeżeli jeszcze dodamy owoce i sałaty to już mega hit świeżości. W sałatce połączono kilka niekonwencjonalnych smaków.Wszystkie są raczej łagodne ale smakiem i zapachem różnią się bardzo.Usmażone na masełku krewetki nabierają charakteru i obok kremowego awokado ,ciekawie zderzają się z delikatnym soczystym melonem i orzeźwiającymi truskawkami. Trudno tutaj zepsuć pulchne krewetki z kruchą sałatą ,owocami i ziołami.Kroplą bardzo ważną w tym zestawie jest aromatyczny sos miodowo musztardowy,który zmiękczy liście ,zjednoczy całość i połączy smaki .Efektem jest sałatka tak lekka,że można ją podać w letni dzień ,tak kolorowa,że przyciągnie wzrok (nawet tych najedzonych),tak pomysłowa,że zadziwi przyjaciół i tak prosta,że przyrządzi ją każda przysłowiowa blondynka i blondyn też:)

atos
Jeżeli aura za oknem skutecznie odbiera mi energię i mam chandrę wtedy zabieram się za gotowanie.Zaciekawiło mnie mango z łososiem,właśnie tak,nie odwrotnie,bo jestem koneserem tego owocu.Łatwo, szybko ,przyjemnie ,smacznie i egzotycznie się odprężę w kuchni. Nic dodać, nic ująć! Rewelacyjne jest podanie łososia z puree z mango i whisky. Fajny, ciekawy pomysł ,idealna odskocznia od sztampy z cytrynką czy sosem serowo śmietanowym itp. chociaż takie dania też lubię. Smak jest kuszący i myślę, że będzie zaskakująco oryginalny .Danie niewyobrażalnie proste i ponętne nawet dla abstynentów! Mam nadzieję, że zaskoczę tą propozycją moich niedzielnych gości i będą długo delektować się łososiem w nowej odsłonie.Uczta dla podniebienia będzie niesamowita,chociaż samo danie wygląda niepozornie.Ale jak mówi przysłowie,nie wszystko złoto co się świeci,więc tutaj będzie odwrotnie,kulinarne złoto,chociaż nie świeci.

Najnowsze przepisy

Zapiekane jesienne jabłk...

info 2013
Blog: kulinarna-fuzja.blogspot.com
Trudność:
Czas wykonania: 30min
Kategoria: Przekąski

szaszłyki zapiekane

info 2013
Blog: między kuchnią a brzegiem ogrodu
Trudność:
Czas wykonania: 60min
Kategoria: Przekąski