Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

ZWYCIĘZCY ZADANIA
Jajko na dzień dobry

Serdecznie gratulujemy wszystkim zwycięzcom II zadania Wyborów Kulinarnego Bloga Roku 2012 - Jajko na dzień dobry.

Bloger

Zwycięskim przepisem, wliczając głosowanie internautów i wybór jury oraz zdobywcą nagrody, karty upominkowej DUKA o wartości 300 zł, w II zadaniu konkursu Wybory Kulinarnego Bloga Roku 2012 został przepis Toskańskie jajka truflowe z bloga La comida.

Głosujący

Zwycięzcami i zdobywcami nagrody karty upominkowej DUKA o wartości 50 zł, w II zadnaiu konkursu Wybory Kulinarnego Bloga Roku 2012 za komentarze, wśród głosujących zostali:

askapozar

Wciąż narzekamy na codzienną rutynę. Jedząc na śniadanie te przepyszne naleśniki pozbywamy się jej. Zamiast jeść dzień w dzień kanapki z wędliną albo serem można zacząć dzień "na pysznie" i pójść do szkoły, czy pracy w dobrym humorze. Polecam, ponieważ przepis jest łatwy, a danie szybkie w przygotowaniu. Pasuje na każdą porę dnia, nie tylko na śniadanie. Wiadomo, że dobre jedzenie zawsze poprawia humor.

dzik

Tym razem wzrok zatrzymał się na cytrynowym suflecie i nie chciał iść dalej. Istne cudo na celebrację śniadania. Jestem miłośniczką tego rytuału, ale muszę przyznać, że z sufletem nigdy nie próbowałam. Przepis, aż pachnie przez monitor. Czuć orzeźwiającą cytrynę, a idealnie wyrośnięty i puchaty "grzybek" zachęca do spróbowania. Po drugie fajne podejście do jajka :) Nie-oczywisty przepis. Nic sadzonego i zapieczonego. Oryginalnie, letnio, słonecznie i orzeźwiająco. W sam raz na celebrację. Viva la śniadania!

kunia

Pod chmurką z bezy niespodzianka. Jakie miłe powitanie letniego poranka. Jestem zaskoczona formą przepisu. Niekonwencjonalne danie z jajek, i jakie pole do popisu. Rodzinę w weekend majowy postanowiłam zaskoczyć. I niespodzianką z ciasta francuskiego zauroczyć. Foremki do mufinek są u mnie na stanie. Ser, szynka, dymka jakie super danie. Składniki proste żadne wyszukane. Z jajek pod chmurką oczarowałam moją mamę. Masełko lurpak wieńczy cudny smak niespodzianki. Rodzina mi oznajmiła, że co tydzień chce mieć tak smakowite poranki. Przepis ten wybrałam dlatego, i oceniłam. Bo sama jego nazwa już mnie zachęciła:)

zofia

Nie ciacho, nie muffinka,nie suflecik…ale ekspresowa zapiekanka! Świetny pomysł!Jajeczko we wspaniałym cieście francuskim ,rozwarstwionym i chrupiącym .Piękna żółciutka warstewka jajeczka(właściwie części) z szynką serkiem i oczywiście masłem Lurpak,a nad nią niesamowicie leciutka chmurka.Wszystko pięknie harmonizuje smakowo i niespodzianka prezentuje się pięknie.Waro zainwestować w rodzinne śniadanie z taką niespodzianką.Dobre i ciekawe jedzenie cieszy ,wprawia w dobry nastrój na cały dzień.Takie spotkania scalają rodzinę i tworzą wspomnienia…do których po latach wracamy z sentymentem.

catherine

Jak prosto i skutecznie zaskoczyć smakosza? Jak rozniecić w nim apetyt i chęć na więcej...? Rozwiązanie jest bardzo proste- jajko zawsze, wszędzie i na każdy apetyt:) Dzięki wysublimowanym dodatkom zwykłe kurze jajo staje się daniem godnym królewskich stołów... To połączenie słonego sera z delikatnym, rozlewającym się żółtkiem nie ma sobie równych! Przepis ten zdecydowanie mnie urzeka... A przy tym fantastycznie się prezentuje- niczym impresjonistyczny wschód słońca...

fabisin

Od zawsze uwielbiam jajka faszerowane. Te wyglądają bardzo smakowicie, są elegancko podane i wyrafinowane w smaku, wiem, bo przepis sprawdzony już 2 razy, tak mi zasmakowały te jajeczka. Łosoś wędzony to moja ulubiona ryba i do tej pory nie wpadłem na zastosowanie jej jako farsz do jaj. Bardzo spodobał mi się ten przepis i od teraz już będzie gościł na moim stole. Szczególnie super propozycja na mały bankiecik w domu, na imieniny czy święta. Ostatnio przygotowałem dla znajomych i bardzo wszystkim smakowało i prosili o przepis, ale ja powiedziałem, że sekretów mistrz nie zdradza, bo nie chciałem wyjść na zgapialskiego. Przepis rewelacyjny, godny polecenia i na każdą okazję doskonały. Na pewno wypróbuję kolejnych przepisów z Kulinarnego Bloga 2012, bo warto inspirować się od najlepszych!

kornelia

Sałatki należą zawsze do ulubionych dań. Sałatka z jajkiem w koszulce jest atrakcyjna,ładna i zarazem prosta w wykonaniu.Zawiera składniki łatwo dostępne,które zazwyczaj są w każdym domu i co ważne są tanie.Kiedy mama (czyli ja)„ubieram”jajko w koszulkę,tato kroi sałatę i pomidory,starsza Zuzia ściera ser,młodszy ,Wojtuś uciera w miseczce miód z musztardą , babcia pilnuje grzanek opiekanych oczywiście na masełku i kroi szczypiorek przez siebie wyhodowany.Teraz bierzemy sporą miskę i każdy wkłada to co przygotował.Mama koszulki (aż 5)zakładała trochę prościej niż w opisie, wybijała po prostu ostrożnie jajka do zakwaszonej wody.Szczególnego charakteru nadał sałatce aromatyczny sos ,miodowo musztardowy,cudowna odmiana po majonezowym.Oczywiście babcia przy grzankach musiała trochę więcej popracować,bo Wojtusiowi najbardziej smakowały te paluszki maczane w jajeczku. Sałatka wszystkim smakowała,nikt nie narzekał ,bo był współtwórcą i czuł się ważny,tak jak każdy składnik w tej sałatce.Dodatkowego uroku dodały promienie wiosennego slońca,czyli mieliśmy cudowne niebo nad głowami i niebo na talerzu.

józef

Cudne są te tościki z jajeczkami przepiórczymi. Jajeczka przepiórcze jako przysłowiowa bomba witaminowa już są atrakcją. Ciekawa pasta ziołowa z suszonymi pomidorami nadaje grzance właściwego charakteru, podbija smak jajeczka i świetnie harmonizuje z grillowaną szynką.Tościk obsmażony koniecznie na masełku z powyższymi składnikami ,obsypany rzeżuchą (myślę,że pietruszka też będzie wspaniała) zachwyci każdego konesera i na jednym się nie skończy...;):)

beata

Przyszła wiosna,zielono mi…Jeszcze trochę ciepła i w naszych ogródkach pojawią się zdrowe nowalijki i apetyt na sałatki.Smaczne i kruche liście sałat są podstawą i dodają lekkości wielu kulinarnym zestawieniom.Tak jest w przypadku „Słonecznej sałatki z…”,która jest wymarzonym daniem na drugie śniadanie.Krucha,delikatna,lekko słodka sałata rzymska i pierzasta lollo bianco świetnie komponują z pomidorami,oliwkami ,ogórkiem i cebulą.Myślę,że nie popełnię grzechu i zamienię oliwki na młodziutkie rzodkiewki ,a całość posypię równie młodym szczypiorkiem.Dla mnie dużym atutem tej sałatki jest obecność jajek ,niekoniecznie od kurek biegających,fruwających i wesoło gdaczących ze swej wolności.Całość polana fajnym sosem i promykami wiosennego słońca to jest właśnie TO! Dobrym uzupełnieniem są grzaneczki,które akurat ja przygotuję na masełku,bo nadal jestem fanką jego smaku.No,to czas na podlanie grządek i czekanie na plony,ale póki co można skoczyć na targowisko,bo sałatka woła:zrób mnie i schrup!

paweł

Jajko, to taka wymagająca materia z którą trzeba się obchodzić jak z jajkiem. Czy to jajecznica,czy gotowane, sadzone, zapiekane… czy 100 innych sposobów ,to do każdego przypadku trzeba podchodzić indywidualnie, ale z największą troskliwością i czułością. Łyżeczka masełka zawsze podniesie jajeczko na duchu, a posypka naszym rodzimym szczypiorkiem,z naszego parapetu ,wniesie elegancję i cudowny smaczek.Jednooki Joe ,to proste danie wyczarowane z czułością ,a podane rano kochanej osobie jest prawdziwym prezentem na dzień dobry i to nawet z kokardką.:)

Najnowsze przepisy

Zapiekane jesienne jabłk...

info 2013
Blog: kulinarna-fuzja.blogspot.com
Trudność:
Czas wykonania: 30min
Kategoria: Przekąski

szaszłyki zapiekane

info 2013
Blog: między kuchnią a brzegiem ogrodu
Trudność:
Czas wykonania: 60min
Kategoria: Przekąski