Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

ZWYCIĘZCY ZADANIA
Słodkie maślane wypieki

Serdecznie gratulujemy wszystkim zwycięzcom I zadania Wyborów Kulinarnego Bloga Roku 2012 - Słodkie maślane wypieki.

Bloger

Zwycięskim przepisem, wliczając głosowanie internautów i wybór jury oraz zdobywcą nagrody, karty upominkowej DUKA o wartości 300 zł, w I zadaniu konkursu Wybory Kulinarnego Bloga Roku 2012 został przepis Serowo maślane ciasteczka z jabłkiem z bloga Karra w kuchni.

Głosujący

Zwycięzcami i zdobywcami nagrody karty upominkowej DUKA o wartości 50 zł, w I zadnaiu konkursu Wybory Kulinarnego Bloga Roku 2012 za komentarze, wśród głosujących zostali:

bożena
No i stało się! Upiekłam te uśmiechające się ciasteczka.Mam dwie lewe ręce do takiej roboty ,a chciałam upiec coś samodzielnie dla męża. Przepis wydał mi łatwy i zaryzykowałam! Ryzyko się opłaciło. Wypiek ekstra, składników mało ,praca nawet przyjemna i radości od ucha do ucha, bo tak uśmiechają się te ciasteczkowe buźki i nasze też. Zapunktowałam w oczach męża, powiedział, że moje są ładniejsze od oryginału ,bo wycinałam ząbkowanym kółkiem. Ciastka są kruche ,ale miękkie, niezbyt słodkie, ale zrekompensowały to jabłuszka, które posypałam cukrem cynamonowym, a wierzch suto cukrem pudrem. Nie wiem jak smakują następnego dnia ,bo zjedliśmy wszystkie od razu, takie pyszne. Jestem szczęśliwa ,że udało mi się to pieczenie i nabrałam ochoty na więcej. Myślę, że wypróbuję następne przepisy z Kulinarnego Bloga 2012.

kinga
Brioszki to klasyka. Nadzienie pomarańczowe to klasyka. Biała czekolada sama w sobie również jest klasyką. Połączenie tych trzech elementów w przepisie na brioszki z marmoladą pomarańczową z dodatkiem białej czekolady daje niepowtarzalne wrażenia smakowe. Jest to klasyka w nowym, uwspółcześnionym wydaniu. Zdecydowanie wybieram te właśnie bułeczki na pierwszy tegoroczny piknik wiosenny, by celebrować szczęście i chwile spędzone z bliskimi.

greene
Takiego przepisu szukałam od dawna i cieszę się, że w końcu trafiłam na coś sprawdzonego. Przepis prosty, szybki w wykonaniu, a przede wszystkim smaczny dla całej rodziny, szczególnie dla dzieciaków świetna propozycja na dobry deserek czy przekąskę. O walorach przepisu "maślane ciasteczka z dżemem" wpływ miała właśnie "prostota" wykonania i możliwość zaangażowania synka w prace ;-). Mam nadzieję, że urośnie na takiego pasjonatę kulinarnego jak autorka tego SUPER PRZEPISU!! gorąco polecam.

koper
Is there anything better than butter? A czy istnieje coś bardziej maślanego niż Bretońskie ciasto maślane z jabłkami? Cieniutkie warstwy delikatnego ciasta, a pomiędzy nimi słodko-słony, aksamitny, maślany krem i do tego jeszcze cierpkie jabłka... To najbardziej maślane z maślanych ciast jest moi zdecydowanym faworytem!

mysza75
Te rogaliki są u mnie w domu często pieczone. Są rewelacyjne, proste wykonanie i sprawdzone . Gdy ciebie chrupie rogaliku maślany moje ty pyszności. Czuje ogromną przyjemność jaka na moim podniebieniu gości. Uwielbiam delektować się smakiem nadzienia marmoladowego . Ogarnia mnie ogromna rozkosz gdy jem ciebie kolego. I wtedy czuje twój smak maślany doskonały. Jesteś pyszny, sycący po prostu wspaniały. Sprawiasz mi radość gdy rozpływasz się w moich ustach Mogłabym ciebie jeść bez końca, a co tam niech będzie rozpusta. A zresztą po co się ograniczać jak jesteś taki słodki , chrupiący Ten smak, aromat po prostu z ciebie rogalik kuszący. Ślinka nam leci gdy ciebie z rodziną chrupiemy, I nie wiem kiedy się z tego łakomstwa powstrzymamy. Ale cóż nam począć jak tyś pyszny, mięciutki. Do tego taki doskonały rogalik długo świeżutki. Często toczymy boje o ciebie mój kochany. Gdy ostaniesz się jeden i przez kogo masz być schrupany.

klaudia
Kiedy zapach drożdżowego ciasta unosi się w powietrzu, a w dzbanku parzy się dobra kawa, zaczyna działać magia domu i cały świat wydaje się być lepszy i weselszy. ”Staroświecka”, w dobrym znaczeniu tego słowa, buchta jest w mojej rodzinie łącznikiem pokoleniowym. Piekła ją moja prababcia i babcia ,mnie nauczyła moja mama ,a ja synową i wnuczkę. Bardzo lubię to proste ,przaśne ciasto ,które wybornie smakuje ze świeżym masłem (może być Lurpak) na śniadanie, a wprost bajecznie z domowymi konfiturami na podwieczorek. Prezentowana buchta jest wspaniała, wyrośnięta, pulchna, zachęca do skorzystania z przepisu!

gizela
Spostrzegłam tę buchtę i ogarnęła mnie tęsknota za gorącym, pachnącym chlebem bez konserwantów i polepszaczy .Wydaje mi się, że znalazłam lekarstwo na tę tęsknotę. Buchta kojarzy mi się z przysłowiowym babcinym chlebem, takim wiejskim ,zdrowym ciastem z niepowtarzalnym smakiem i zapachem. Myślę ,że warto od czasu do czasu w sobotni poranek, wrócić do staropolskiej pięknej tradycji i upiec domowe ciasto śniadaniowe. Upieczenie buchty nie nastręcza dużo trudności, a będzie wielką ,smakowitą atrakcją. Poranny zapach świeżego pieczywa ,rozchodzący się po domu, na pewno obudzi największego śpiocha!

saskia
Bardzo kusząco wyglądają nadziewane trójkąciki. Zwróciły moją uwagą swoją delikatnością i ciekawym sklejeniem. Fajne są też otworki. Wydaje się, że ciasteczka rozpuszczą się już od samego patrzenia. A co będzie jak znajdą się w ustach? Błogość nad błogościami ! Przepięknie białe, pewnie dlatego, że nie zostały posmarowane jajkiem i to właśnie wyróżnia je spośród kilkunastu innych tutaj prezentowanych. Dodatek soku i skórki pomarańczowej wprowadza smak pomarańczy ,który zawsze podnosi walory ciasta. Dodatkowym atutem jest nadzienie,niespodzianka, tutaj truskawkowe ,ale pewnie może być inne, ulubione. Ciasteczka sprawiają wrażenie wprost niebiańskich przez tę biel, lekkość i delikatność:)

beata
Uwielbiam wszystko co jest cytrynowe, lub w tej gamie kolorystycznej. Słońce, słoneczniki, cytryny, nagietki i oczywiście kremy i ciasta z nutą cytrynową. Lubię też ciasta drożdżowe i piekę klasyczne briosze. Połączenie brioszy z kremem cytrynowym jest wg mnie genialne. Są na pewno bardzo aromatyczne i odświeżające właśnie dzięki cudownie maślanemu lemon curd.Jestem zauroczona tym połączeniem i na pewno wcielę to w czyn. Już czuję wspaniały cytrynowy smak i zapach tych drożdżowo cytrynowych bułeczek. Taki wypiek ożywi każdego malkontenta i radośniej spojrzy na świat,a tu wiosna już!

irenq
Moją uwagę zwróciły bardzo wiosenne, słoneczne ciasteczka .Lubię maślany krem cytrynowy- lemon curd. W mojej rodzinie, podobne ciasteczka z dziurką wypełnioną właśnie takim żółciutkim kremem, goszczą zawsze na stole wielkanocnym, udają słodkie plasterki jajek. Ciasteczka w połączeniu z tym delikatnym, pachnącym cytrynowo kremem są przepyszne. Smakują słodką cytrynową skórką, ale są kwaskowate. Taki deser obok czekoladowych mazurków ,dorodnych bab i serników stanowi aromatyczny, orzeźwiający akcent świątecznej kawy ,jak i całorocznej. Szczególnie dzieciom przypadną do gustu te mięciutkie lemonkowe ciasteczka. A może w innych rodzinach też wejdą do kanonu wielkanocnych wypieków?!

Najnowsze przepisy

Zapiekane jesienne jabłk...

info 2013
Blog: kulinarna-fuzja.blogspot.com
Trudność:
Czas wykonania: 30min
Kategoria: Przekąski

szaszłyki zapiekane

info 2013
Blog: między kuchnią a brzegiem ogrodu
Trudność:
Czas wykonania: 60min
Kategoria: Przekąski