Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - ziemniaki z parmezanem i domowym pesto

O przepisie

Czas wykonania: 60 min.
Kategoria: Warzywa i grzyby

Przepis na blogu autora

Składniki

  • domowe pesto
    • bazylia 2 garści
    • orzeszki piniowe uprażone 50g
    • oliwa z oliwek 1/2 szklanki
    • parmezan świeżo utarty 100g
    • czosnek 2 ząbki
    • sól, pieprz szczypta
  • ziemniaki
    • ziemniaki 1,5kg
    • masło Lurpak klasyczne 2 łyżki
    • sól morska 1-2 łyżeczki
    • mleko 2-5 łyżek
    • parmezan świeżo starty 150g
    • zielone pesto domowej roboty 4 łyżki
    • oliwa z oliwek 2 łyżeczki

Jak przygotować

Obrane ziemniaki zalejcie wrzątkiem, posólcie i gotujcie ok. 15-20min. W międzyczasie wrzućcie do malaksera  wszystkie składniki pesto, oprócz oliwy, którą dolewajcie w trakcie mieszania sukcesywnie. Ma powstać gładka masa.

Gotowe ziemniaki odcedźcie, dodajcie masło i  2 łyżki mleka, ubijcie na gładką masę. Dodajcie parmezan, wymieszajcie, dodajcie Pesto i znów ubijcie. Jeśli masa nie jest zbyt gładka, dodajcie jeszcze mleka.

Do rękawa cukierniczego, bądź worka foliowego z odciętą końcówką na rogu, włóżcie kilka łyżek masy. Wyciśnijcie masę do kokilek wysmarowanych masłem, następnie wstawcie je do pieca rozgrzanego do 180’C i pieczcie ok. 15-20min, aż ziemniaki zaczną brązowieć. Przed podaniem polejcie rozcieńczonym 2 łyżeczkami oliwy pesto. Smacznego!

2012 1 316

Głosuj na przepis i blog

eintopf

Blog
eintopf

2012 2

Przepis

ziemniaki z parmezanem i domowym pesto

Zadanie

Wykwintny jak… ziemniak!

Ranking przepisu

miejsce: 1
punkty publiczności: 100
punkty jury: 30

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Wykwintne ziemniaczane kostki

info 2012 2 210
Blog: Kuchenne Fantazje
Trudność:
Czas wykonania: 200min
Kategoria: Zapiekanki i pizze