Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Łosoś po prostu z czterema masłami

O przepisie

Czas wykonania: 45 min.
Kategoria: Ryby i owoce morza

Przepis na blogu autora

Składniki

  • Łosoś
    • filet z łososia ze skórą 40 dkg
    • sól 1/2 łyżeczki
    • pieprz 1/2 łyżeczki
  • Masło ziołowe
    • miękkie masło solone LURPAK 2 łyżki
    • świeża bazylia 4 liście
    • świeży rozmaryn 8 gałązek
    • natka pietruszki 5 liści
  • Masło koperkowe
    • miękkie masło solone LURPAK 2 łyżki
    • posiekany świeży koperek 2 łyżeczki
    • posiekany marynowany koperek 1 łyżeczka
  • Masło cytrusowe
    • miękkie masło solone LURPAK 2 łyżki
    • świeżo starta skórka cytrynowa 1 łyżeczka
    • świeżo starta skórka pomarańczowa 1 łyżeczka
    • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • Masło z bazylią i suszonym pomidorem
    • miękkie masło solone LURPAK 2 łyżki
    • mały suszony pomidor 1 sztuka
    • świeża bazylia 6 listków

Jak przygotować

Przynajmniej 3 godziny przed planowanym podaniem ryby przygotowujemy 4 rodzaje masła.
 
Masło ziołowe
4 liście bazylii, rozmaryn i natkę pietruszki myjemy i osuszamy. Oskubujemy gałązki rozmarynu zostawiając same liście. Liście bazylii, rozmarynu i pietruszki bardzo drobno siekamy. Dodajemy 2 łyżki masła i mieszamy do powstania jednolitej masy. Gotowe masełko zawijamy w folię spożywczą formując walec i wkładamy do lodówki, aby stężało (2-3 godziny).
 
Masło koperkowe
Ze słoika z ogórkami konserwowymi wyławiamy koperek. Świeży koperek myjemy i dobrze osuszamy. Siekamy drobno oba rodzaje kopru, dodajemy zmiękczone masło i mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę. Zawijamy w folię spożywczą starając się uformować walec. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. 
 
Masło z bazylią i suszonym pomidorem
Pomidor wyjmujemy z zalewy i osuszamy. 6 liści bazylii myjemy i osuszamy. Pomidor i bazylię drobno siekamy, następnie dodajemy 2 łyżki miękkiego masła i mieszamy. Gotowe masło zawijamy w folię spożywczą formując mały walec. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny (aż stężeje).
 
Masło cytrusowe
Cytrynę i pomarańczę sparzamy wrzątkiem. Ocieramy z nich skórkę tak, by otrzymać po jednej łyżeczce skórki cytrynowej i pomarańczowej. Z cytryny wyciskamy jedną łyżeczkę soku. Sok z cytryny, skórkę z cytryny i pomarańczy ucieramy z 2 łyżkami miękkiego masła. Gotowe masło owijamy w folię spożywczą, starając się nadać mu kształt walca. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby stężało.
 
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Filet z łososia dokładnie myjemy. Kroimy na dwie porcje. Blaszkę, na której będziemy piec rybę wyściełamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy oliwą i układamy filety z łososia (skórą do dołu). Rybę posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 10-12 minut (łosoś jest gotowy, jeśli jego mięso zblednie i rozdziela się na kawałki po włożeniu widelca).
Gotową rybę układamy na talerzach i podajemy do niej cztery rodzaje masła.
 
 
2012 2 373

Głosuj na przepis i blog

Crust and Dust

Blog
Crust and Dust

2012 1

Przepis

Łosoś po prostu z czterema masłami

Zadanie

Świeże ryby i owoce morza

Ranking przepisu

miejsce: 2
punkty publiczności: 90
punkty jury: 60

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Łosoś I Ricotta I Ogórki...

info 2012 3 175
Blog: jedzenia do rzeczy
Trudność:
Czas wykonania: 90min
Kategoria: Ryby i owoce morza