Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Chipsy z batatów z dipem pietruszkowym

O przepisie

Czas wykonania: 45 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • Chipsy
    • bataty 1 kg
    • olej do smażenia
  • Dip pietruszkowy
    • natka pietruszki 2 doniczki/kiści
    • czosnek 2-3 ząbki
    • oliwa 2 łyżki
    • pestki słonecznika 3 łyżki
    • serek bieluch 150 g
    • masło lekko solone Lurpak 1 łyżeczka

Jak przygotować

 

Chipsy:

  • 1. bataty kroimy w cieniutkie plasterki-najlepiej przy pomocy miksera ze specjalną nakładką (jeśli mamy) bądź na tarce(dzięki temu zaoszczędzimy sporo czasu)
  •  
  • 2. rozgrzewamy olej na patelni(bądź w garnku o grubych ściankach) tak na głębokość kilku centymetrów 
  •  
  • 3. wrzucamy pokrojone bataty partiami, tak aby się nie sklejały i każdy chips smażył się oddzielnie
  •  
  • 4.kiedy zrobią się złote, sztywne i lekko się pozwijają wyjmujemy i wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu
  •  
  • 5.kiedy już wszystkie będą gotowe wrzucamy do miski, posypujemy solą i mieszamy

Dip pietruszkowy:

  • 1.miksujemy pietruszkę z oliwą, czosnkiem, miękkim masłem i słonecznikiem
  •  
  • 2. dodajemy bielucha i solimy do smaku
2012 2 119

Głosuj na przepis i blog

La comida

Blog
La comida

2012 3

Przepis

Chipsy z batatów z dipem pietruszkowym

Zadanie

Słone przekąski dla kibiców

Ranking przepisu

miejsce: 2
punkty publiczności: 57
punkty jury: 90

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

ciasto oliwkowe z suszon...

info 2012 3 250
Blog: eintopf
Trudność:
Czas wykonania: 45min
Kategoria: Przekąski