Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Kruche krążki z jabłkiem buraczkiem i bryndzą

O przepisie

Czas wykonania: 30 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • Na krążkach:
    • bryndza 9 łyżeczek (ok. 3/4 szklanki)
    • jabłko średniej wielkości 1
    • burak średniej wielkości 1
    • ser kozi 9 łyżeczek (ok. 3/4 szklanki)
    • zioła prowansalskie 3 łyżeczki
  • Kruche krążki:
    • masło lekko solone Lurpak 100 g
    • mąka pszenna 1 szklanka
    • lodowata woda 2 łyżki

Jak przygotować

Masło siekamy na drobne kawałki, dodajemy do mąki i wyrabiamy ręką do momentu, w którym utworzą się grudki wielkości groszku. Dodajemy lodowatą wodę i wyrabiamy, aż z ciasta uda się uformować kulę (nie wyrabiamy zbyt długo, żeby masło nie zaczęło się topić). Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 minut.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Blaszkę, na której będziemy piec krążki wykładamy papierem do pieczenia.

Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i dzielimy je na dwie części. Każdą z nich wałkujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na prostokąt o grubości ok. 5 mm. Z ciasta wycinamy krążki o średnicy ok. 7 cm (powinny być nieco większe niż średnica jabłka, które będziemy wykorzystywać). Powinniśmy otrzymać 9 krążków. Układamy je na blaszce, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut (pieczemy do momentu, w którym ciasto będzie miało jasnozłoty kolor). 

W międzyczasie przygotowujemy jabłko i buraka. Jabłko dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plastry o grubości ok. 3 mm (zostawiamy skórkę). Nożem wykrawamy gniazda nasienne. Do naszych krążków wybieramy największe plastry. 

Średniej wielkości buraka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce-mandolinie lub kroimy nożem na cieniutkie plasterki (najlepiej o grubości ok. 1-2 mm). Do krążków wykorzystamy 9 największych plastrów.

Podpieczone krążki wyjmujemy z piekarnika. Każdy z nich smarujemy łyżeczką bryndzy, na której układamy plaster jabłka, plaster buraczka i łyżeczkę sera koziego. Obsypujemy ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane krążki wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut, do momentu w którym ser kozi delikatnie się zapiecze. Wyjmujemy z piekarnika i podajemy ciepłe.

Uwaga techniczna: warto zaopatrzyć się w jednorazowe rękawiczki, bo buraki świetnie barwią dłonie.
Z podanych składników otrzymamy 9 krążków.

2012 1 179

Głosuj na przepis i blog

Crust and Dust

Blog
Crust and Dust

2012 1

Przepis

Kruche krążki z jabłkiem buraczkiem i bryndzą

Zadanie

Słone przekąski dla kibiców

Ranking przepisu

miejsce: 1
punkty publiczności: 81
punkty jury: 70

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Chipsy z batatów z dipem...

info 2012 2 119
Blog: La comida
Trudność:
Czas wykonania: 45min
Kategoria: Przekąski