Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Toskańskie jajka truflowe

O przepisie

Czas wykonania: 15 min.
Kategoria: Jajka i sery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • Przepis na dwie porcje
    • Jajka 2
    • Prosciutto 1 plaster
    • Ser pecorino/zwykły żółty ser 1 plaster
    • Śmietana 18% 2 łyżki
    • Starty parmezan 1 łyżka
    • Tartufata 2 łyżeczki
    • Sól pół płaskiej łyżeczki
    • Masło Lurpak Klasyczne odrobina do smarowania
    • Pieczywo wieloziarniste 2 kromki

Jak przygotować

  •  Dwie kokilki żaroodporne ( np. takich do sufletów) smarujemy masłem
  •  
  • Kładziemy na dnie po pół porwanego plasterka prosciutto i sera
  •  
  • Wbijamy po jednym jajku
  •  
  • Solimy (na oko 1/4 płaskiej łyżeczki na jedno jajko)
  •  
  • Nakładamy po łyżeczce pasty truflowej na każde jajko
  •  
  • Mieszamy śmietanę z parmezanem i nakładamy po równo na wierzch
  •  
  • Kokilki wstawiamy do większego naczynia żaroodpornego
  •  
  •  Rozgrzewamy piekarnik do 190* i wlewamy wrzątek do naczynia w którym stoją
  • kokilki( mniej więcej do poziomu jajek)
  •  
  • Pieczemy około 12 min.
  •  
  • Podajemy gorące z wieloziarnistym pieczywem, możemy posypać świeżo zmielonym pieprzem

 

2012 1 154

Głosuj na przepis i blog

La comida

Blog
La comida

2012 3

Przepis

Toskańskie jajka truflowe

Zadanie

Jajko na dzień dobry

Ranking przepisu

miejsce: 1
punkty publiczności: 31
punkty jury: 90

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Chlebowa babeczka orkisz...

info 2012 2 188
Blog: dealcooking
Trudność:
Czas wykonania: 15min
Kategoria: Jajka i sery