Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Zapiekane jesienne jabłka z cydrem

O przepisie

Czas wykonania: 30 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • masła Lurpak 110g
    • mąki pszennej 220g
    • cukru pudru 70 g
    • cukru waniliowego 1 łyżka
    • jajko 1
    • jabłek naszego ulubionego rodzaju)(5
    • cynamonu 2 łyżki
    • cydru z butelki 400
    • przyprawy korzennej 1 łyżka
    • cukru brązowego na wierzch)(1 łyżka
    • mleka do posmarowania na wierzch)(trochę
    • orzechów laskowych i włoskich garść
    • miodu 1 łyżka

Jak przygotować

Wyrabiamy ciasto kruche (możemy nawet kilka dni przed- wtedy wkładamy do zamrażalnika). Jeśli robimy je na bieżąco, wyrabiamy ciasto z kulę i zawijamy w folię. Odkładamy na min.30min. Jabłka obieramy i kroimy na plasterki. Usuwamy gniazda nasienne i wrzucamy do miski. Zasypujemy dużą ilością cynamonu oraz przyprawy korzennej. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy dużą łyżkę masła i wrzucamy jabłka. Dolewamy cydr i miód. Gotujemy, aż będą miękkie na małym ogniu, ok.6min. Możemy dodać także rodzynki lub suszoną żurawinę Układamy partiami w formie. A górę przykrywam rozwałkowanym plackiem ciasta. Na środku robimy dziurkę,a wierzch smarujemy mlekiem i posypujemy brązowym cukrem. 10min przed końcem układamy orzechy włoskie na górę ciasta. Pieczemy w 180C ok.20min, aż ciasto będzie ładnie zarumienione.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
kulinarna-fuzja.blogspot.com

Przepis

Zapiekane jesienne jabłka z cydrem

Zadanie

Prosto z pieca

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Tarta z kurczakiem, szpi...

info 2013
Blog: www.czosnekwpomidorach.blogspot.com
Trudność:
Czas wykonania: 200min
Kategoria: Przekąski