Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - szaszłyki zapiekane

O przepisie

Czas wykonania: 60 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • wieprzowe mięso mielone z szynki 1 kg
    • posiekane cebule 2 sztuki
    • posiekany czosnek 2 ząbki
    • pęczek kolendry posiekany 1/2
    • pęczek natki pietruszki 1/2
    • sok z cytryny 2 łyżki
    • kminek 2
    • pieprz cayene szczypta
    • sól 0
    • pieprz 0
    • jaja 1 szt
    • bułka tarta 120 g
    • jogurt naturalny 1 szt
    • cytryna 1 szt
    • biała kapusta 1/4 główki
    • oliwa z oliwek 2 łyżki
    • gorczyca 1 łyżeczka
    • curry 1 łyżeczka
    • ocet ryżowy 60 ml
    • cytryna sok 1/2
    • miód 1 łyżka
    • marchewki 2 sztuki
    • orzeszki ziemne 50 g

Jak przygotować

Mięso mielone łączymy z 2 posiekanymi ząbkami czosnku, 2 cebulami,1 łyżką kminku, roztartego w moździerzu,1/2 pęczka kolendry i natki pietruszki, 1 jajem, plus 2 łyżki soku z cytryny, 80 g bułki tartej, dodajemy pieprz,sól, pieprz cayene i mieszamy na gładką masę, dodajemy 40 g bułki tartej,i mieszamy ze sobą. Formujemy szaszłyki nabijając je na zwilżone wodą patyczki i smażymy z obu stron na złoty kolor.Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 18o stopni, pieczemy ok. 6 minut. W między czasie robimy surówkę. na patelni prażymy 50 g. orzechów, nie mogą się przypalić.Kminek rozcieramy w moździerzu. Rozgrzewamy w garnku oliwę, wrzucamy na nią gorczycę, gdy ta zacznie strzelać dodajemy kminek, curry oraz ocet, sok z 1/2 cytryny. Uprażone orzech rozgniatamy w moździerzu.Do oliwy z przyprawami dodajemy sól i pieprz, następnie łączymy w naczyniu z posiekaną kapustą oraz z marchewką startą na grubych oczkach tarki i mieszamy, potem posypujemy orzechami. sos Do jogurtu dodajemy sok z cytryny do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Na talerz kładziemy surówkę na nią szaszłyki i polewamy sosem, posypujemy pietruszką.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
między kuchnią a brzegiem ogrodu

Przepis

szaszłyki zapiekane

Zadanie

Prosto z pieca

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Conchiglioni z ricottą i...

info 2013
Blog: Cuisine de Remi
Trudność:
Czas wykonania: 60min
Kategoria: Przekąski