Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Zielona pełnoziarnista tarta ze szpinakiem, czosnkiem, mascarpone i fetą

O przepisie

Czas wykonania: 60 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • mąki pełnoziarnistej 250 g
    • jajko 1
    • zimnego masła 120 g
    • łyżeczki cukru 1/2
    • płaska łyżeczka soli 1
    • łyżki zimnej wody 2
    • drobnego mrożonego szpinaku 450 g
    • mascarpone 250 g
    • sera typu feta 150 g
    • jogurtu greckiego 100 g
    • ząbki czosnku 4
    • łyżki posiekanego szczypiorku 4
    • oleju do smażenia ok 2 łyżki
    • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować

Wszystkie składniki na spód umieszczamy w misce: mąkę (przesianą), jajko, masło, cukier, sól i wodę. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy je w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce prze 30 min. Fajnym patentem przy zagniataniu ciasta jest użycie albo specjalnego metalowego narzędzia do zagniatania albo, jeśli jak ja go nie posiadacie, ubijaka do ziemniaków :) Najpierw ubijamy ciasto metalowym narzędziem, a dłoni używamy dopiero pod koniec. Dzięki temu temperatura waszych dłoni nie ogrzeje zbytnio ciasta i będzie ono bardziej kruche. :) Formę o średnicy 23-25 cm. smarujemy delikatnie masłem i posypujemy mąką. Tak przygotowaną blaszkę wylepiamy cienko schłodzonym ciastem (brzeg na min 3 cm.) Nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem/fasolą. Wstawiamy. do nagrzanego do 180°C piekarnika na 10 min. Następnie przygotowujemy farsz. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy przeciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany) czosnek. Następnie dodajemy szpinak i podsmażamy go, aż cała woda, którą warzywo puści, odparuje. Odstawiamy do ostygnięcia. W misce delikatnie mieszamy ser feta. mascarpone i jogurt grecki. Następnie dodajemy posiekany szczypiorek. Na końcu do masy serowej dodajemy przestudzony szpinak i mieszamy całość. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz przekładamy na podpieczony spód. Jeżeli zrobiliśmy więcej ciasta, można jeszcze zrobić na wierzchu tarty śliczną krateczkę :) Tartę zapiekamy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 25-30 min. Genialnie smakuje z sosem czosnkowym ;) Smacznego! :)

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
Ooomnomnomnom.blogspot.com

Przepis

Zielona pełnoziarnista tarta ze szpinakiem, czosnkiem, mascarpone i fetą

Zadanie

Prosto z pieca

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Kruche tartelinki z mięs...

info 2013
Blog: www.babcinytalerzyk.blogspot.ie
Trudność:
Czas wykonania: 60min
Kategoria: Przekąski