Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Tarta z klopsikami, fetą i pieczoną papryką

O przepisie

Czas wykonania: 120 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • mąka 250 g
    • masło Lurpak 100 g
    • żółtko 1
    • zimna woda 50 ml
    • ser feta 250 g
    • jaja 4
    • śmietana 30% 100 ml
    • mielone mięso wieprzowe 300 g
    • cebula 1
    • czosnek 2 ząbki
    • namoczona w mleku bułka 1
    • tymianek, bazylia, majeranek 2 łyżki
    • papryka upieczona, obrana)(4
    • sól, pieprz do smaku
    • pomidory 2

Jak przygotować

Mąkę z odrobiną soli i schłodzone masło Lurpak łączymy siekając nożem. Dodajemy żółtko i wodę. Zagniatamy ciasto. Kiedy będzie już gotowe, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę. Kiedy ciasto się schłodzi rozwałkowujemy je na blacie i ostrożnie przenosimy do formy do tarty. Dokładnie oblepiamy nim formę, nadmiar ciasta usuwamy za pomocą wałka. Na dnie układamy papier do pieczenia, wysypujemy grochem lub fasolą. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około kwadrans. Po tym czasie zdejmujemy z tarty obciążenie i wkładamy ją do piekarnika jeszcze na 5 minut. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy ze zmiażdżonym czosnkiem na niewielkiej ilości tłuszczu. Mieszamy ją z mięsem, jednym jajem i bułką. Doprawiamy drobno posiekanymi ziołami, solą i pieprzem. Formujemy małe klopsiki, które smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Fetę łączymy z pozostałymi jajami, kremówką, doprawiamy do smaku. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Masę wylewamy na podpieczone wcześniej ciasto. Na wierzchu układamy podsmażone klopsiki. Tartę pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem na wierzchu układamy kawałki pomidorów.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
Obados na obiados

Przepis

Tarta z klopsikami, fetą i pieczoną papryką

Zadanie

Prosto z pieca

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Dorsz zapiekany z dynią ...

info 2013
Blog: Gotuj sam
Trudność:
Czas wykonania: 60min
Kategoria: Przekąski