Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Tarta z bakłażanem na spodzie z pumpernikla

O przepisie

Czas wykonania: 120 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • pumpernikla 200 g
    • masła Lurpak 50 g
    • bakłażan 1
    • woda 50 ml
    • cebula 1
    • przecieru pomidorowego 2 łyżeczki
    • płatków chilli 0,5 łyżeczki
    • bazylii 0,5 pęczka
    • jajka 2
    • śmietany 18% tł. 250 ml
    • camembert 1
    • sól, pieprz do smaku
    • cukier do smaku
    • oliwy z oliwek 2 łyżki

Jak przygotować

Pumpernikiel wrzucić do blendera i zmiksować. Dodać masło i stopniowo wodę - do uzyskania spójnego ciasta. Wyłożyć na 4 foremki do tarty (średnica 12-15 cm). Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 10 minut. Bakłażana pokroić na plastry, posolić i odstawić na 20 minut. Następnie wypłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w paski i podsmażyć na oliwie. Odstawić. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać bakłażana. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać przecier i płatki chilli do pozostałych warzyw. Podlać odrobiną wody. Na koniec wrzucić bazylię. Wyłożyć farsz na podpieczone spody. Do śmietany dodać jajka, przyprawy. Wymieszać dokładnie i wylać na wierzch. Ułożyć na górze kilka plasterków sera. Zapiekać do ścięcia masy jajecznej i przyrumienienia.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
zaciszekuchenne.blogspot.com

Przepis

Tarta z bakłażanem na spodzie z pumpernikla

Zadanie

Prosto z pieca

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Tarta pieczarkowa z kasz...

info 2013
Blog: gotowaniezpasja.pl
Trudność:
Czas wykonania: 120min
Kategoria: Przekąski