Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Pyszne empanadas prosto z pieca

O przepisie

Czas wykonania: 60 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • mąki 500 g
    • masła Lurpak 250
    • świeżych drożdży 30g
    • jogurtu naturalnego 6
    • soli 0
    • mielonego mięsa wołowego 300 g
    • chorizo 100 g
    • duża cebula 1
    • papryczka chilli 1
    • suszonej wędzonej papryki 1 łyżka
    • drobno posiekane ząbki czosnku 2
    • pasty pomidorowej 2 łyżki
    • wytrawnego czerwonego wina 125 ml
    • kuminu pół łyżeczki
    • pieprzu 1/4 łyżeczki
    • pesto bazyliowego 1 łyżka
    • soku z cytryny 2 łyżeczki

Jak przygotować

Gotowanie musimy zacząć od przygotowania farszu. Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy mięso mielone, następnie dodajemy do niego pokrojone w kostkę chorizo. Gdyby wytopiło nam się bardzo dużo tłuszczu nie miejmy skrupułów przed odlaniem go (tłuszcz z chorizo świetnie zaromatyzuje niektóre dania) Do mięsa dodajemy następnie pokrojoną w niewielką kostkę cebulę oraz posiekany czosnek, a w następnej kolejności także posiekane chilli ( bez pestek, o ile nie chcemy piekielnie ostrego farszu) Jest to także dobry moment by dodać pozostałe przyprawy i pozwolić im się chwilkę podsmażyć, tak by w pełni uwolniły swój aromat. Następnie deglasujemy patelnię winem i czekamy aż alkohol i większość płynu odparują, wtedy też dodajemy pastę pomidorową. Ważne, aby nasz farsz był bardzo gęsty i nie wypływał z pierożków. Kolejnym krokiem jest przygotowanie ciasta. W większości tradycyjnych przepisów nie używa się drożdży, jednak w tej wersji jest ono znacznie delikatniejsze i bardziej puszyste. Rzeczone drożdże ścieramy na tarce o drobnych oczkach, następnie dodajemy przesianą mąkę, posiekane, miękkie masło oraz żółtka i sól. Szybko wyrabiamy tak aby otrzymać gładką i sprężystą masę, przypominającą kruche ciasto. Gdyby ciasto było za suche możemy dodać łyżkę jogurtu naturalnego lub śmietany. Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy na ok. 15 minut do lodówki, owinięte folią spożywczą. Po tym czasie rozwałkowujemy je dosyć cienko, tak by miało grubość ok 3 mm. Następnie postępujemy jak przy klasycznych pierogach - wycinamy z ciasta kółka, na ich środek wykładamy trochę farszu, a na sam koniec sklejamy brzegi. robimy tak aż do skończenia ciasta (lub farszu ;) Empanady, posmarowane wcześniej rozmąconym jajkiem, pieczemy w temperaturze 200 stopni, aż będą rumiane czyli ok. 20 minut. Z podanych proporcji wyszło mi ok. 30 średniej wielkości pierożków. Warto zrobić ich większą ilość i np. zamrozić po upieczeniu. Podaję je z prostym dipem zrobionym z jogurtu pesto i soku cytrynowego. Smacznego!

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
okolicepalnika.blox.pl

Przepis

Pyszne empanadas prosto z pieca

Zadanie

Prosto z pieca

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Serowa tarta z brokułami...

info 2013
Blog: www.uzouuzy.blogspot.com
Trudność:
Czas wykonania: 120min
Kategoria: Przekąski