Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Serowa tarta z brokułami, cukinią i suszonymi pomidorami

O przepisie

Czas wykonania: 120 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • Składniki na ciasto 1
    • mąki 250 g
    • zimnego masła 125 g
    • łyżka oleju 1
    • szczypta soli 1
    • łyżka ziół prowansalskich 1
    • Składniki na farsz: 2
    • mały brokuł 1
    • średnia cukinia 1
    • suszone pomidory z oleju 5
    • camembert 1
    • łyżka masła 1
    • łyżka mąki 2
    • szklanki mleka 1,5
    • oscpyka 60 g
    • cheddara 40 g
    • gałka muszkatołowa 1
    • pieprz 1

Jak przygotować

Przygotowujemy ciasto. Mąkę wysypujemy na blacie, dodajemy masło, olej, sól i przyprawy. Następnie zagniatamy ciasto, po czym zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny. Brokuła myjemy, po czym kroimy na małe różyczki. Następnie myjemy cukinię, osuszamy ją i kroimy na małe talarki. W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Następnie wrzucamy do niej brokuła i cukinię i gotujemy około 10 minut. Następnie odcedzamy warzywa i przelewamy zimną wodą. Nastawiamy piekarnik na 180C. Na tarce o dużych oczkach ścieramy oscypka i cheddara. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, przyprawy i mieszamy. Następnie wlewamy mleko i mieszamy całość energicznie trzepaczką, uważając by nie powstały grudki, aż do zagotowania. Następnie dodajemy oscypek i cheddar. Mieszamy, aż ser się rozpuści, po czym ściągamy z ognia. Wyciągamy ciasto z lodówki. Formę na tartę smarujemy masłem, a następnie wykładamy je dokładnie ciastem. Przy pomocy widelca nakłuwamy ciasto, a później wkładamy do piekarnika na 10 minut. W tym czasie kroimy na małe kawałki pomidory i camemberta. Wyciągamy ciasto z piekarnika, układamy na nim pomidory, camembert, cukinię i brokuła. Całość zalewamy dokładnie sosem beszamelowo-serowym. Wkładamy ciasto ponownie do piekarnika na 20 minut. Upieczoną tartę wyciągamy z piekarnika. Tartę można spożywać na ciepło i na zimno. Smacznego!

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
www.uzouuzy.blogspot.com

Przepis

Serowa tarta z brokułami, cukinią i suszonymi pomidorami

Zadanie

Prosto z pieca

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Tarta z bakłażanem na sp...

info 2013
Blog: zaciszekuchenne.blogspot.com
Trudność:
Czas wykonania: 120min
Kategoria: Przekąski