Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

O przepisie

Czas wykonania: 60 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • mąka orkiszowa pełnoziarnista 250 g
    • otręby owsiane 0,5 szklanki
    • żółtka 2
    • śmietana łyżka
    • proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
    • sól 0,5 łyżeczki
    • drobno posiekane pomidory suszone 4
    • garść drobno posiekanych pistacji 1
    • zimnego masła lurpak 150 g
    • cukinia 1
    • bakłażan 1
    • oscypek starty na tarce o dużych oczkach duży kawałek
    • sól i pieprz do smaku
    • olej do smażenia
    • suszone pomidory kilka sztuk

Jak przygotować

Ciasto: · 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej · 1/2 szklanki otrąb owsianych · 2 żółtka · łyżka śmietany · 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia · 1/2 łyżeczki soli · 4 drobno posiekane pomidory suszone · garść drobno posiekanych pistacji · 150 g zimnego masła lurpak Z podanych składników wyrabiamy ciasto- łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sól, otręby, pistacje, dodajemy zimne masło, siekamy. Dodajemy pomidory, żółtka i śmietanę i szybko wyrabiamy ciasto. Wkładamy do lodówki na godzinę. Farsz: · jedna cukinia · jeden bakłażan · oscypek starty na tarce o dużych oczkach · sól i pieprz do smaku · odrobina oleju do smażenia · suszone pomidory Bakłażana i cukinię kroimy w cienkie talarki, doprawiamy solą i pieprzem i chwilę grillujemy z obu stron. Ciastem wyklejamy wysmarowane masłem i obsypane mąką foremki do tartaletek. Tak przygotowane babeczki podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, funkcja termoobiego- 15 minut. Po tym czasie wyciągamy tartaletki, na dnie każdej układamy jednego suszonego pomidora, posypujemy oscypkiem. Kładziemy 3 plasterki cukinii, na cukinię plaster bakłażana. Wykończenie zależy już tylko od naszej fantazji. Możemy przykryć babeczki ciastem, zrobić na górze z ciasta dekoracyjną kratkę, lub tylko posypać na wierzchu pistacjami. Tak przygotowane tapas wkładamy do piekarnika na około 20 minut. Możemy też przygotować szybszą wersję tapas. Z ciasta wycinamy krążki wielkością zbliżone do krążków bakłażana. Na krążkach układamy plaster bakłażana, na nim 2-3 krążki cukinii, posypujemy oscypkiem i zapiekamy ok. 30 minut. Jeśli nie mamy foremek do tartaletek, możemy pobawić się formą i przygotować ciasto z farszem w nieco inny sposób. Ciasto wałkujemy na dwa, trzy prostokąty. Każdy prostokąt nacinamy wzdłuż dłuższych boków, tak by powstały nam dość długie 'frędzelki'. Na środek prostokąta układamy krążki bakłażana i cukinii, posypujemy oscypkiem. Nasze chlebki zamykamy za pomocą frędzelków. Smarujemy rozbełtanym białkiem i jeszcze dokładnie zlepiamy ze sobą frędzle. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 minut, termoobieg, 180 stopni. Smacznego!

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
fully-flavoured.blogspot.com

Przepis

Tapas

Zadanie

Prosto z pieca

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Tarta z podgrzybkami i porem

info 2013
Blog: Obados na obiados
Trudność:
Czas wykonania: 60min
Kategoria: Przekąski