Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Babka ziemniaczana podana z gulaszem z szynki i suszonych grzybów.

O przepisie

Czas wykonania: pow. 2 godz.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • ziemniaki 1.5kg
    • jajka 2
    • śmietana 1/4 szklanki
    • dobrej chudej kiełbasy pętko
    • czosnku 2 ząbki
    • cebula cukrowa
    • rozpuszczonego masła Lurpak 2 łyżki
    • mąki pszennej 2-3 łyżki
    • soli 1/2 łyżeczki
    • pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki
    • tymianku 1/2 łyżeczki
    • cząbru 1/2 łyżeczki
    • rozmarynu 1/2 łyżeczki
    • słodkiej papryki 1/2 łyżeczki
    • suszonych grzybów garść mieszanych
    • bez pora suszona włoszczyzna,
    • szynki wieprzowej 0,5kg
    • liść laurowy 1
    • ziela angielskiego kilka ziarenek
    • czarnego pieprzu kilka ziarenek
    • owocu jałowca 2 ziarenka
    • wywaru warzywnego 1,5 szklanki
    • do smaku sól, pieprz

Jak przygotować

Przygotowanie: 1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Można też ułatwić sobie pracę i użyć robota kuchennego. 2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Kiedy się zeszkli dodajemy do ziemniaków. 3. Kiełbasę również kroimy w kostkę i podsmażamy na rumiany kolor, również dodajemy do startych ziemniaków. 4. Ziemniaki z cebulą i kiełbasą doprawiamy solą, pieprzem, wyciśniętymi ząbkami czosnku, słodką papryką, tymiankiem, rozmarynek oraz cząbrem. 5. Na koniec dodajemy dwa rozmącone jajka, 1/4szklanki śmietany, 2 łyżki rozpuszczonego masła Lurpak oraz od 2 do 4 łyżek mąki. Powinniśmy uzyskać dość gęstą masę. 6. Dno tortownicy o średnicy 20cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie przelewamy masę. 7. Babkę pieczemy przez ok. 40minut w temperaturze 200 stopni, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez ok. 60minut. 8. Mięsko kroimy w niedużą kostkę, przyprawiamy solą oraz pieprzem. Podsmażamy na oleju rzepakowym aż mięso się ładnie zrumieni. 9. W garnku garść grzybów suszonych oraz kilka plasterków suszonej marchewki, pietruszki selera zalewamy gorącą wodą. Dodajemy ziele angielskie, jałowiec, ziarnisty pieprz oraz listki laurowe. Gotujemy na małym gazie ok. 30minut. Warto taką suszoną włoszczyznę samodzielnie przygotować sobie w domu, np. za pomocą suszarki do grzybów i owoców. Przechowujemy w zakręcanych słoiczkach. 10. Kiedy grzyby nieco zmiękną, dodajemy przesmażone mięso. W razie potrzeby uzupełniamy gulasz wywarem warzywnym. Dusimy pod przykryciem na najmniejszym ogniu przez ok. godzinę. 11. Sos powinien mieć lekko gęstą konsystencję i nie powinien wymagać zagęszczenia. Jeśli jednak dodacie zbyt dużo wody lub wywaru należy go zagęścić łyżką mąki. 12. Gulasz jest gotowy, gdy mięso i grzyby są miękkie. 13. Babkę ziemniaczaną podajemy z gulaszem oraz gotowaną zieloną fasolką.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
www.moje-kulinarne-rozterki.blogspot.com

Przepis

Babka ziemniaczana podana z gulaszem z szynki i suszonych grzybów.

Zadanie

Prosto z pieca

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Zapiekane jesienne jabłk...

info 2013
Blog: kulinarna-fuzja.blogspot.com
Trudność:
Czas wykonania: 30min
Kategoria: Przekąski