Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Chłopska pizza

O przepisie

Czas wykonania: 60 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • mąka pszenna pół na pół z żytnią 30 dag
    • drożdże 2 dag
    • cukier 1 łyżeczka
    • sól 1/2 łyżeczki
    • woda gazowana lub piwo 3/4 szklanki
    • surowe ziemniaki 3 sztuki
    • żółty ser 15 dag
    • wędzony ser plastry 15 dag
    • wędzony boczek 15 dag
    • rozmaryn, oregano, bazylia po szczypcie
    • sól, pieprz do smaku

Jak przygotować

Drożdże łączymy z cukrem, solą i niewielką ilością wody. Dodajemy mąkę,oliwę i resztę wody, wyrabiamy miękkie sprężyste ciasto. Czekamy aż trochę wyrośnie, następnie rozwałkowujemy na kształt owalu i układamy na blasze. Wierzch smarujemy niewielką ilością oliwy. Obrane ziemniaki kroimy na bardzo cienkie plasterki najlepiej szatkownicą. Rozkładamy równomiernie na pizzy, skrapiamy oliwą, posypujemy solą przyprawami (rozmaryn, oregano, bazylia) pieprzem, na to plastry wędzonego boczku oraz wędzonego sera, posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w piekarniku temp 180 stopni ok 20 minut do momentu aż ziemniaki nabiorą złocistego koloru.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
między kuchnią a brzegiem ogrodu

Przepis

Chłopska pizza

Zadanie

Prosto z pieca

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Conchiglioni z ricottą i...

info 2013
Blog: Cuisine de Remi
Trudność:
Czas wykonania: 60min
Kategoria: Przekąski