Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Tarta z podgrzybkami i porem

O przepisie

Czas wykonania: 60 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • podgrzybki 700 g
    • por biała część)(1
    • starty żółty ser 200g
    • suszony tymianek 1 łyżeczka
    • masło Lurpak 100 g + 2 łyżki
    • jaja 3
    • śmietana 30% 100 ml
    • mąka 250 g
    • żółtko 1
    • zimna woda 50 ml
    • sól, pieprz do smaku

Jak przygotować

Mąkę z odrobiną soli i schłodzone masło (100 g) łączymy siekając nożem. Dodajemy żółtko i wodę. Zagniatamy ciasto. Kiedy będzie już gotowe, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę. Kiedy ciasto się schłodzi rozwałkowujemy je na blacie i ostrożnie przenosimy do formy do tarty. Dokładnie oblepiamy nim formę, nadmiar ciasta usuwamy za pomocą wałka. Na dnie układamy papier do pieczenia, wysypujemy grochem lub fasolą. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około kwadrans. Po tym czasie zdejmujemy z tarty obciążenie i wkładamy ją do piekarnika jeszcze na 5 minut. Drobno posiekanego pora podsmażamy na dwóch łyżkach masła. Po kilku minutach dorzucamy do niego pokrojone w plasterki grzyby. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Smażymy przez 7-10 minut. Jaja mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie łączymy z obsmażonymi grzybami i startym serem. Masę wylewamy na podpieczone ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
Obados na obiados

Przepis

Tarta z podgrzybkami i porem

Zadanie

Prosto z pieca

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Dorsz zapiekany z dynią ...

info 2013
Blog: Gotuj sam
Trudność:
Czas wykonania: 60min
Kategoria: Przekąski