Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Indyczy wieniec a'la kulebiak

O przepisie

Czas wykonania: 120 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • pierś z indyka 500 g
    • orzechy włoskie 200 g
    • buraki 2 szt
    • oliwa aromatyzowana spod suszonych pomidorów)(kilka łyżek
    • czosnek 1 ząbek
    • sól 0
    • pieprz do smaku
    • olej odrobina
    • jajko 2
    • mąka pełnoziarnista orkiszowa 250 g
    • drożdże 12 g
    • cukier 1 łyżeczka
    • mleko 125 ml
    • masła lurpak 30 g

Jak przygotować

Na ciasto: · 250 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej · 12 g drożdży · łyżeczka cukru · 0,5 łyżeczki soli · 125ml mleka · 1 jajko · 30 g roztopionego masła lurpak Przygotowujemy zaczyn- drożdże rozpuszczamy w cukrze, zalewamy lekko podgrzanym (ciepłym, ale nie za gorącym) mlekiem- mleko dodajemy stopniowo naprzemiennie z 50 g mąki. Całość dobrze mieszamy, aby nie było grudek. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 20 minut, żeby zaczyn popracował. W dużej misce wysypujemy resztę mąki, dodajemy sól, jajko, stopione masło oraz zaczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia- ciasto musi podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto jest gotowe do dalszych działań- np. z indyczym kulebiakiem. Pierś z indyka porcjujemy na mniejsze i cieńsze kawałki. Przygotowujemy marynatę- orzechy włoskie prażymy na patelni, siekamy i przekładamy do dużego pojemnika. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalewy oliwą. Każdy kawałek indyka solimy i pieprzymy. Przekładamy do marynaty- zostawiamy na noc w lodówce. Ciasto drożdżowe cienko wałkujemy na kształt prostokąta. Wzdłuż dłuższego boku wykładamy indyka wraz z orzechami z oliwy. Ciasto zawijamy i zamykamy- staramy się by zawinięcie znalazło się na dole. Z tak przygotowanej rolady formujemy wieniec. Z resztek ciasta wykrawamy ozdobne ciasteczka, które przyklejamy za pomocą rozbełtanego jajka do ciasta. Tak przygotowany wieniec odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Kulebiak pieczemy ok. 40- 45 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Kulebiak podajemy z buraczkowymi frytkami. Buraki gotujemy al dente. Obieramy i wykrawamy frytki. Wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Skrapiamy olejem, solimy i zapiekamy ok. 20 minut, 180 stopni, termoobieg. Smacznego!

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
fully-flavoured.blogspot.com

Przepis

Indyczy wieniec a'la kulebiak

Zadanie

Prosto z pieca

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Tarta z podgrzybkami i porem

info 2013
Blog: Obados na obiados
Trudność:
Czas wykonania: 60min
Kategoria: Przekąski