Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Zapiekane pieczarki z mięsną niespodzianką i pietruszkową skorupką

O przepisie

Czas wykonania: 30 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • dojrzałe pomidory 3
    • duża cebula 1
    • ząbki czosnku 3
    • pasty pomidorowej 2
    • sól 1/4 łyżeczki
    • tymianku pół łyżeczki
    • bazylii pół łyżeczki
    • oregano pół łyżeczki
    • mielonego mięsa wołowego 200 g
    • marchewki 50 g
    • selera naciowego 50 g
    • wytrawnego czerwonego wina 150ml
    • bułka kajzerka 1
    • natki pietruszki pół pęczka
    • masła Lurpak 2 łyżeczki
    • parmezanu 70 g
    • czosnku 1 niewielki ząbek
    • soli i pieprzu szczypta
    • dużych pieczarek 12

Jak przygotować

Zacznijmy od bardzo podstawowego sosu pomidorowego. Na patelni (w wersji dla nielubiących zmywać może być to to samo naczynie żaroodporne w którym będziemy wszystko zapiekać) lekko rumienimy posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy do niej pastę pomidorową i pokrojone drobno nóżki z pieczarek, chwilę przesmażamy, a następnie dorzucamy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Sos dusimy tak długo, aż pomidory całkowicie się rozpadną, a większość wody odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem tymiankiem, bazylią i oregano Na osobnej patelni rumienimy mięso mielone, następnie dodajemy do niego marchewkę startą na drobnych oczkach oraz selera naciowego pokrojonego w kosteczkę, solimy i pieprzymy. Gdy warzywa będą miękkie deglasujemy patelnię winem, gotujemy kilka chwil, aby odparował alkohol, oraz dodajemy kilka łyżek sosu pomidorowego, aby całość była bardziej zwarta. Obrane kapelusze pieczarek osuszamy, a następnie do każdego z nich nakładamy sporą porcję mięsnego farszu. Wszystkie składniki potrzebne na skorupkę (kajzerkę, natkę pietruszki, masło, niewielki ząbek czosnku oraz sól i pieprz) umieszczamy w blenderze i miksujemy, dodajemy parmezan starty na najdrobniejszych oczkach tarki i dokładnie mieszamy. Każdą pieczarkę obficie posypujemy posypką. Pozostały sos pomidorowy rozprowadzamy równomiernie po naczyniu żaroodpornym i wykładamy na nim kapelusze pieczarek.Zapiekamy aż skorupka stanie się złota i chrupiąca, a grzyby miękkie - ok. 15- 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
okolicepalnika.blox.pl

Przepis

Zapiekane pieczarki z mięsną niespodzianką i pietruszkową skorupką

Zadanie

Prosto z pieca

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Serowa tarta z brokułami...

info 2013
Blog: www.uzouuzy.blogspot.com
Trudność:
Czas wykonania: 120min
Kategoria: Przekąski