Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Dorsz zapiekany z dynią i imbirem

O przepisie

Czas wykonania: 60 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • miąższ dyni 1/2 kg
    • średnie filety z dorsza 4 szt
    • duża cebula 1 szt
    • mleko 1/2 szklanki
    • świeży imbir 3 cm
    • masło Lurpak klasyczne 10 dag
    • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
    • zmielone orzechy 1 łyżka
    • płynny miód 1 łyżka
    • ser Castello z niebieską pleśnią 50 g
    • pieprz czarny 1/2 łyżeczki
    • natka pietruszki 1 pęczek
    • orzechy pokruszone 5 szt

Jak przygotować

Umyj filety i pokrój je na połówki. Zalej je mlekiem i odstaw na kilka godzin. Obierz cebulę, imbir i dynię. Pokrój dynię i cebulę w cieniutkie plasterki (na tarce do ogórków). Posiekaj imbir. Wyjmij rybę z mleka, osusz. Wymieszaj miód z pieprzem ziołowym, imbirem i odrobiną soli. Posmaruj glazurą rybę. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, posyp siekanymi orzechami. Układaj kawałki ryby na zakładkę, posypuj każdy cebulą i dynią. Na każdej zakładce ułóż paseczek masła. Posyp wszystko zmielonym pieprzem. Wstaw do nagrzanego do 170 st.C piekarnika. Zapiekaj pod przykryciem około 30 minut w zależności od grubości zapiekanej warstwy. Zdejmij pokrywę, pokrusz ser Castello i posyp nim zapiekankę. Rozsyp na górze pokruszone orzechy. Zapiekaj do chwili aż ser się lekko rozpłynie a zapiekanka się zarumieni. Podawaj rybę na gorąco posypaną posiekaną natką pietruszki.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
Gotuj sam

Przepis

Dorsz zapiekany z dynią i imbirem

Zadanie

Prosto z pieca

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Chłopska pizza

info 2013
Blog: między kuchnią a brzegiem ogrodu
Trudność:
Czas wykonania: 60min
Kategoria: Przekąski