Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Tarta z kurczakiem, szpinakiem i kurkami w sosie z sera i pomidorków koktajlowych

O przepisie

Czas wykonania: pow. 2 godz.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • zimne masło Lurpak 200 g
    • mąka pszenna typ 450 400 g
    • jajka 2
    • sól 0
    • świeże kurki 40 dag
    • szpinak baby 30 dag
    • pokrojone w plasterki ząbki czosnku 3
    • pierś z kurczaka 1 podwójna
    • suszona kolendra do smaku
    • suszona dzika bazylia do smaku
    • oliwa z orzechów włoskich 2 łyżki
    • serek twarogowy 2 łyżki
    • sos z pomidorków koktajlowych z czosnkiem 1 litr
    • pomidorki kotajlowe przekrojone na pół 10
    • ser kozi pleśniowy pokrojony w plastry 20 dag
    • gruby szczypior posiekany 1
    • pieprz do smaku
    • oliwa do smażenia łyżka
    • masło Lurpak do wysmarowania formy do pieczenia 5 g
    • kiełki brokuła opakowanie

Jak przygotować

Ze składników na ciasto uformuj kulę. To ciasto kruche więc zrób to szybko. Najlepiej zamieszaj mąkę z solą i kawałkami masła metodą sablage (masa powinna przypominać piasek). Dodaj jajko i wymieszaj składniki jednym palcem. Następnie zastosuj metodę fraiser (rozcieranie na stole), uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki. Oczyść piersi z kurczaka, umyj i osusz. Pokrój w kostkę. Zamarynuj w soli, świeżo zmielonym pieprzu, dzikiej suszonej bazylii i suszonej kolendry oraz dodaj oliwę z orzechów włoskich. Zamieszaj i odstaw. Na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek, po chwili dodaj kurki, sól i pieprz. Smaż razem aż kurki staną się lekko rumiane i dodaj szpinak. Smaż aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Przełóż na talerz. Na patelni po szpinaku rozgrzej odrobinę oliwy i wrzuć kawałki kurczaka. Smaż aż kurczak nabierze złocistego koloru. Przełóż na talerz. Krótko na mocno rozgrzanej patelni podsmaż szczypior z pomidorkami i solą. Sos z pomidorków koktajlowych z czosnkiem zmieszaj razem z serkiem twarogowym. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wyjmij ciasto z lodówki, szybko zagnieć w ręku i rozwałkuj. Rozłóż na formie do pieczenia wysmarowanej masłem. Uformuj ciasto palcami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 10 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto. Układaj po kolei: kawałki kurczaka, kurki ze szpinakiem, pomidorki, ser kozi pleśniowy. Wszystko polej sosem z pomidorków koktajlowych z serkiem twarogowym. Tarty piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z termoobiegiem około 15 minut. Gdy będą gotowe, posyp je kiełkami brokuła. Smacznego!:)

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
www.czosnekwpomidorach.blogspot.com

Przepis

Tarta z kurczakiem, szpinakiem i kurkami w sosie z sera i pomidorków koktajlowych

Zadanie

Prosto z pieca

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Zapiekane pieczarki z mi...

info 2013
Blog: okolicepalnika.blox.pl
Trudność:
Czas wykonania: 30min
Kategoria: Przekąski