Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Tarta na bazie migdałowego pesto z cykorią i gruszkami

O przepisie

Czas wykonania: pow. 2 godz.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • mąka pszenna 1,5 szklanki
    • proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki
    • łyżeczki soli 0,5 łyżeczki
    • żółtka 2
    • zimnego masła marki LUPARK 100 g
    • duże łyżki migdałowego pesto na bazie roszponki 2
    • cykorie 4
    • średnie gruszki 2
    • masła lupark 100 g
    • łyżki mąki pszennej 2
    • szklanki mleka 2
    • sól do smaku
    • pieprz do smaku
    • gałka muszkatołowa do smaku
    • jajko 1
    • garść startego sera królewskiego 1
    • garść startego sera mimolette 1

Jak przygotować

I. Ciasto- Mąkę łączymy z solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i pesto i dobrze siekamy. Dodajemy żółtka, całość dobrze wyrabiam. Schładzamy pół godziny w lodówce. Ciasto przekładamy do formy na tartę o średnicy 26 cm. Foremkę należy wysmarować masłem i obsypać mąką. Ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy 15 minut w temp. 180 stopni. Ps. przygotowanie migdałowego pesto na bazie roszponki: Składniki: · roszponka 125 g · migdały 75g · czosnek- 1 ząbek · sól · pieprz · 3/4 łyżeczki cukru · 1 łyżka soku z cytryny · oliwa - 3 łyżki · garść startego parmezanu lub innego ulubionego sera Migdały prażymy na patelni. Przestudzone miksujemy z roszponką, czosnkiem i serem. Doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem i solą, dodajemy oliwę i całość dobrze mieszamy. II. Nadzienie: · 4 cykorie · 2 średnie gruszki · 100 g masła lupark · 2 łyżki mąki pszennej · 2 szklanki mleka · sól · pieprz · gałka muszkatołowa · 1 jajko · 1 garść startego sera królewskiego · 1 garść startego sera mimolette Cykorie dobrze myjemy, moczymy przez godzinę w wodzie posłodzonej 1 dużą łyżką cukru. Przygotowujemy sos- masło topimy, dodajemy mąkę i chwilkę przesmażamy na niewielkim ogniu. Całość zalewamy mlekiem- dodajemy je stopniowo, sos mieszamy miotełką, aby podczas dolewania płynu nie powstały nam grudki. Cały czas mieszając dodajemy jajko. Sos mieszamy cierpliwie do momentu, aż zacznie gęstnieć. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy sery. Na przestudzony spód układamy plastry gruszki (owoce obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plasterki). Na gruszce układamy cykorię (odcinamy końcówki od strony głąbów, każdą cykorię przecinamy na pół i za pomocą- małego nożyka wycinamy głąby- to właśnie w nich gromadzi się najwięcej goryczki). Całość zalewamy sosem serowym. Pieczemy ok. 35-40 minut w temp. 180 stopni. Dekorujemy ziołami. Smacznego!

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
fully-flavoured.blogspot.com

Przepis

Tarta na bazie migdałowego pesto z cykorią i gruszkami

Zadanie

Prosto z pieca

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Tarta z podgrzybkami i porem

info 2013
Blog: Obados na obiados
Trudność:
Czas wykonania: 60min
Kategoria: Przekąski