Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Tarta pieczarkowa z kaszą gryczaną oraz białym serem i natką pietruszki

O przepisie

Czas wykonania: 120 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • mąki pszennej 250 g
    • zimnego masła 150 g
    • łyżeczka soli 1
    • żółtko 1
    • łyżki lodowatej wody 2
    • torebki kaszy gryczanej 2
    • pieczarek 700 g
    • cebula 1
    • ząbek czosnku 1
    • łyżki oliwy 2
    • białego sera 300 g
    • łyżek śmietany kremowej 30% 5
    • jajka + 1 białko pozostałe z ciasta)(2
    • łyżek posiekanej natki pietruszki 5
    • szczypta soli 1
    • szczypta pieprzu 1

Jak przygotować

Przygotowanie ciasta: Poszatkować masło nożem. Dodać resztę składników i szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 45 minut. Przygotowanie farszu: Zagotować kaszę w osolonej wodzie. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, a następnie dodać pieczarki. Smażyć aż do redukcji soku powstałego z pieczarek. Wymieszać kaszę gryczaną z pieczarkami. Dodać pokruszony biały ser, śmietanę, jajka, białko, posiekaną pietruszkę i doprawić solą oraz świeżo zmienionym pierzem do smaku. Przygotowanie tarty: Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Ciasto rozwałkować i nałożyć na tortownicę, nakłuć ciasto widelcem. Przykryć folią aluminiową i obciążyć grochem lub fasolą. Następnie wstawić do piekarnika na 15 minut i podpiec. Po tym czasie ściągnąć folię. Nałożyć farsz i piec jeszcze 30 minut.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
gotowaniezpasja.pl

Przepis

Tarta pieczarkowa z kaszą gryczaną oraz białym serem i natką pietruszki

Zadanie

Prosto z pieca

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

CHLEBEK BANANOWO-MIGDAŁOWY

info 2013
Blog: www.tastyy.blogspot.com
Trudność:
Czas wykonania: 120min
Kategoria: Przekąski