Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Chrupiące pierogi z pieca z serem Castello z niebieską pleśnią i gruszkami

O przepisie

Czas wykonania: 120 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • mąki 1/2 kg
    • świeżych drożdży 25 g
    • jajko 1
    • mleka 250 ml
    • cukru 1 łyżeczka
    • roztopionego i ostudzonego masła 2 łyżki
    • soli szczypta
    • sera Castello z niebieską pleśnią 200 g
    • gruszki 1-2
    • rostrzepane jajko 1
    • płatki migdałowe dodatkowo

Jak przygotować

Przygotowanie Najpierw przygotowujemy zaczyn: lekko podgrzewamy mleko, dodajemy do niego łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki, sól i drożdże. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jako, mleko, zaczyn i roztopione masło. Wyrabiamy, aż ciasto przestanie się kleić do rąk. W razie potrzeby można dodać jeszcze troszkę mąki. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. Gruszki obieramy. Zarówno owoce jak i ser kroimy w średniej wielkości kostkę. Od wyrośniętego ciasta odrywamy mniejsze kule i na wysypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy dość cienko. Wycinamy spore koła o średnicy ok 10 cm (ja użyłam pucharów do deserów). Na środek nakładamy parę kosteczek sera i gruszki i dokładnie zlepiamy brzeg pieroga. Najlepiej dodatkowo docisnąć końcówki widelcem lub zawinąć falbankę. Smarujemy wierzch pieroga roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w nagranym do 200°C piekarniku przez ok 20 minut, aż pierożki się ślicznie zrumienią. Podawać na gorąco najlepiej z konfiturą żurawinową lub malinową. Smacznego! Zapraszam na wytrawne i delikatne piecuchy z aromatycznym serem Castello z niebieską pleśnią i słodkimi gruszkami. To świetne połączenie - piecuchy same w sobie są niesamowite chyba z każdym nadzieniem, zaś duet serów pleśniowych z gruszkami zdecydowanie należy do 'top ten' jesiennej kulinarnej listy przebojów. Pierożki są chrupiące, a nadzienie delikatne i wyraziste zarazem. To danie bezpretensjonalne, które na pewno zasmakuje wszystkim miłośnikom serów pleśniowych.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
Ooomnomnomnom.blogspot.com

Przepis

Chrupiące pierogi z pieca z serem Castello z niebieską pleśnią i gruszkami

Zadanie

Wariacje wokół sera Castello

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Buraki nadziewane sałatk...

info 2013
Blog: planeta-smaku.blogspot.com
Trudność:
Czas wykonania: 30min
Kategoria: Przekąski