Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Tarta z bobem, boczkiem i fetą

O przepisie

Czas wykonania: 60 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • Składniki na ciasto 1
    • mąki 250 g
    • zimnego masła 140 g
    • jajko 1
    • łyżeczka ziół prowansalskich 1
    • soli 0
    • Składniki na farsz 2
    • bobu 500 g
    • boczku 200 g
    • opakowanie sera typu feta 1
    • Składniki na masę jajeczną 3
    • śmietany 30% 200 ml
    • jajka 3
    • sera z niebieską pleśnia 50 g
    • łyżeczki ziół prowansalskich 2
    • pieprzu szczypta

Jak przygotować

Zagniatamy wszystkie składniki na kruche ciasto. Gdy będzie już gotowe owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. Bób wrzucamy do zimnej osolonej wody i gotujemy. Kiedy będzie ugotowany obieramy go ze skórki. Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię i wytapiamy z niego nadmiar tłuszczu. Fetę kroimy w kostkę i odkładamy. Piekarnik nastawiamy na 220C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę na tartę (ciasta starczy na jedną dużą tartę, 2 małe lub 6 małych). Nakłuwamy ciasto widelcem, na wierzch układamy papier do pieczenia, a na nim układamy fasolę - wszystko po to by ciasto nie wyrosło. Wkładamy do piekarnika na 15 minut. W miseczce przygotowujemy masę jajeczną: roztrzepujemy jajka widelcem, dodajemy śmietankę, drobno pokruszony ser pleśniowy, pieprz i zioła prowansalskie. Wszystko mieszamy dokładnie trzepaczką. Wyciągamy z piekarnika tartę, ściągamy papier z fasolą. Układamy na cieście bób, podsmażony boczek i fetę. Całość zalewamy masą jajeczną. Wstawiamy tartę do piekarnika i pieczemy, aż się masa jajeczna zetnie - około 15 minut. Można jeść na ciepło i na zimno. Smacznego!

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
www.uzouuzy.blogspot.com

Przepis

Tarta z bobem, boczkiem i fetą

Zadanie

Wariacje wokół sera Castello

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Suflet czekoladowy z ser...

info 2013
Blog: ekuchareczka.pl
Trudność:
Czas wykonania: 60min
Kategoria: Przekąski