Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Risotto z serem pleśniowym, dynią, boczkiem i szałwią

O przepisie

Czas wykonania: 30 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • ryż do risotto opakowanie
    • bulion 1 litr
    • cebula pokrojona w kostkę 1
    • niebieski ser pleśniowy Castello 100 g
    • białe wino wytrawne 200 ml
    • dynia pokrojona w kostkę 30 dag
    • boczek wędzony pokrojony w kostkę 30 dag
    • świeże posiekane liście szałwii 2 garści
    • świeżo starty parmezan 4 łyżki
    • solone masło kozie 1 duża łyżka
    • miękki serek kozi 50 g
    • kiełki rzodkiewki do posypania
    • sól do smaku
    • pieprz do smaku

Jak przygotować

Boczek pokrój w kostkę i usmaż na patelni. W garnku roztop masło kozie. Dodaj i zeszklij cebulę. Wsyp ryż i podsmaż mieszając, aż poczujesz piękny orzechowy aromat i a kolor ryżu stanie się niemal przezroczysty. Dolej wino, mieszaj aż odparuje. Dolewaj po po chochelce gorącego bulionu, mieszaj i dodawaj kolejne porcje po wchłonięciu przez ryż poprzednich. Pod koniec dodaj dynię, mieszaj i gotuj aż ryż będzie prawie al dente. Dodaj pokrojony niebieski ser pleśniowy, parmezan i szałwię. Posól (pamiętaj, że ser pleśniowy jest słony) i posyp świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Zamknij garnek pokrywką i odstaw na 5 minut. Przed podaniem zamieszaj risotto raz jeszcze. Nałóż porcję na talerz, dodaj miękki serek kozi i posyp kiełkami rzodkiewki. Smacznego!:)

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
www.czosnekwpomidorach.blogspot.com

Przepis

Risotto z serem pleśniowym, dynią, boczkiem i szałwią

Zadanie

Wariacje wokół sera Castello

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Tarta z ciasta francuski...

info 2013
Blog: www.uzouuzy.blogspot.com
Trudność:
Czas wykonania: 30min
Kategoria: Przekąski