Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Gruszki faszerowane serem

O przepisie

Czas wykonania: 60 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • gruszki 6 sztuk
    • cytryna 1 sztuka
    • sera Castello z niebieską pleśnią 100g
    • kremowy twarożek 50g
    • orzechy włoskie 50g
    • śmietana 1 łyżka
    • cynamon 1 szczypta
    • kolorowy pieprz do smaku
    • sałata 1 główka
    • ocet balsamiczny 1/2 szklanki

Jak przygotować

Zaczynamy od zrobienia sosu z octu balsamicznego. Ocet wlewamy do rondelka i zaczynamy podgrzewać na niewielkim ogniu. Ocet podczas gotowania powinien zgęstnieć i nabrać bardziej głębokiego smaku. Gotowanie powinno zająć ok. 20 minut. Mieszamy od czasu do czasu i sprawdzamy czy sos jest już odpowiednio gęsty. Gruszki obieramy ze skórki, przekrajamy wzdłuż na pół i łyżeczką (najlepiej taką do robienia kulek z melonów) wydrążamy gniazda nasienne. Do miseczki wlewamy zimną wodę zmieszaną z sokiem wyciśniętym z cytryny. Wkładamy do miseczki przygotowane gruszki (gruszki powinny być całkowicie przykryte wodą) Orzechy zalewamy gorącą wodą, a po osuszeniu obieramy z cieniutkiej skórki (dzięki temu pozbędziemy się goryczki). Drobno posiekane orzechy łączymy z pokrojonym w kostkę serem pleśniowym, twarożkiem i śmietaną. Całość mieszamy do momentu aż powstanie gładka, jednolita masa- najłatwiej jest to zrobić w rozdrabniaczu. Doprawiamy do smaku odrobiną cynamonu i mielonym, kolorowym pieprzem. Sałatę po umyciu i osuszeniu rwiemy na kawałki i układamy na talerzach, polewamy sosem z octu balsamicznego. Gruszki wyjmujemy z wody, osuszamy dokładnie na papierowym ręczniku, a następnie grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej przez kilka minut z każdej strony. Ciepłe gruszki kładziemy na sałacie a wolne miejsca po wydrążonych gniazdach nasiennych wypełniamy nadzieniem z sera i orzechów.

Głosuj na przepis i blog

W koperkowej kuchni

Blog
W koperkowej kuchni

Przepis

Gruszki faszerowane serem

Zadanie

Wariacje wokół sera Castello

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Pieczone sery : pleśniow...

info 2013
Blog: między kuchnią a brzegiem ogrodu
Trudność:
Czas wykonania: 60min
Kategoria: Przekąski