Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Risotto z cukinią i serem Castello

O przepisie

Czas wykonania: 60 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • ryż arborio 500 g
    • masło 1 łyżka
    • bulion drobiowy 1 litr
    • białe wytrawne wino 150 ml
    • piersi kurczaka 500 g
    • cukinia 2 sztuki
    • Ser Castello 150 g
    • sól, pieprz do smaku

Jak przygotować

Masło roztapiamy na dosyć głębokiej patelni, wsypujemy ryż i mieszamy, po chwili dolewamy wino. Mieszamy, a gdy płyn się zredukuje, dolewamy do ryżu trochę bulionu. Za każdym razem gdy ryż wchłonie bulion, dolewamy kolejną część bardzo często mieszając, do momentu aż ryż będzie miękki i kremowy. W tym samym czasie, na osobnej patelni, podsmażamy kurczaka (wcześniej kroimy go w kostkę i doprawiamy solą i pieprzem). Kiedy mięso się zezłoci przekładamy je do innego naczynia. Patelnię myjemy, spryskujemy olejem i wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię. Smażymy przez kilka minut na dużym ogniu cięgle mieszając, w połowie smażenia oprószamy cukinię solą. Zestawiamy z ognia. Ser Castello kroimy w kostkę i dodajemy razem z kurczakiem do ryżu. Podgrzewamy wszystko, i mieszamy z cukinią.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
Obados na obiados

Przepis

Risotto z cukinią i serem Castello

Zadanie

Wariacje wokół sera Castello

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Botwina z serem i jajki...

info 2013
Blog: Restauracja Domowa
Trudność:
Czas wykonania: 60min
Kategoria: Przekąski