Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Gotowane w syropie polskie gruszki zapiekane z żurawiną i serem z niebieską pleśnią

O przepisie

Czas wykonania: 30 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • gruszki 2
    • ser Castello z niebieską pleśnią 1
    • konfitury żurawinowej 4 łyżki
    • wody 1,5 litra
    • cukru 2 łyżki

Jak przygotować

Rozpływam się... :) Rozpływam się z rozkoszy po spróbowaniu tej przystawki, którą z powodzeniem można również potraktować jako deser. Delikatne słodkie polskie gruszki zagotowane w syropie i zapieczone z słodko-kwaśną konfiturą żurawinową i aromatycznym wyrazistym serem z niebieską pleśnią to gwarantowana uczta dla zmysłów. Smaki genialnie się z sobą komponują, zaskakują i wprowadzają w cudowny nastrój. :) Przygotowanie zajmuje natomiast paręnaście minut i jest banalnie proste. Ideał :) Szczególnie polecam na wyjątkowy obiad czy romantyczną kolację albo tak po prostu w jesienny wieczór, kiedy za oknem zimny wiatr wyziębia serca, a w domu pyszne aromatyczne gruszki i kieliszek wina koją zmysły. :) Składniki: - 2 gruszki - ser Castello z niebieską pleśnią - 1,5 litra wody - 2 łyżki cukru - konfitura żurawinowa (przynajmniej 4 łyżki) Przygotowanie Gruszki myjemy, obieramy i przekrawamy na pół. i za pomocą łyżki usuwamy gniazda nasienne. W garnuszku zagotowujemy 1,5 litra wody z cukrem i wrzucamy do niej połówki gruszek. Gotujemy ok 10 min. Ugotowane połówki gruszek przekładamy do naczynia żaroodpornego. Środek każdej połówki owocu napełniamy konfiturą żurawinową, a następnie przykrywamy 2-3 plasterkami sera z pleśnią. Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok 5 minut żeby ser się ładnie stopił. Voila! :) Podajemy ciepłe zaraz po przyrządzeniu. Smacznego! :)

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
Ooomnomnomnom.blogspot.com

Przepis

Gotowane w syropie polskie gruszki zapiekane z żurawiną i serem z niebieską pleśnią

Zadanie

Wariacje wokół sera Castello

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Buraki nadziewane sałatk...

info 2013
Blog: planeta-smaku.blogspot.com
Trudność:
Czas wykonania: 30min
Kategoria: Przekąski