Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Pieczone gruszki z niebieskim serem pleśniowym podane z sosem malinowym

O przepisie

Czas wykonania: pow. 2 godz.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • twarde gruszki 4
    • wątróbki dorbiowej oczyszczonej 50g
    • suszonej żurawiny 2 łyżki
    • posiekanych pistacji 2 łyżki
    • posiekanych orzechów laskowych łyżka
    • posiekanych orzechów włoskich czubata łyżka
    • sera Castello z niebieską pleśnią opakowanie
    • cytryny sok z jednej
    • mleka szklanka
    • rumu 50ml
    • czerwonego wina wytrawnego szklanka
    • malin 100g
    • brązowego cukru 2 łyżki
    • białego wytawnego wina 50ml
    • białego octu balsamicznego 35ml
    • masła łyżka
    • do smaku sól, pieprz

Jak przygotować

Przygotowanie: 1. Gruszki dokładnie myjemy, a następnie odcinamy dość duży plasterek gruszki. Uważajmy jednak, żeby nie uciąć ogonka, gruszki będą ładniej się prezentować, jeśli go zachowamy. Łyżeczką wydrążamy miąższ gruszki, tak, żeby jej przypadkiem nie uszkodzić. Środek skrapiamy sokiem z cytryny. 2. Oczyszczoną wątróbkę drobiową namaczamy przez 40-60minut w mleku. 3. Odsączamy wątróbkę z mleka i dokładnie osuszamy, inaczej podczas smażenia będzie pryskać. 4. Wątróbkę obsmażamy na maśle na rumiany kolor, przez ok. 5-7 minut. 5. Kiedy wątróbka trochę przestygnie kroimy ją w bardzo cienkie paseczki. 6. Na spód wydrążonej gruszki układamy pokruszony ser, paseczki wątróbki, namoczoną w rumie żurawinę, pokruszone orzechy włoskie, znowu pokruszony ser, a wierzch posypujemy posiekanymi pistacjami oraz orzechami laskowymi. 7. Gruszki układamy w żaroodpornym naczyniu i podlewamy szklanką czerwonego wina. 8. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 40-50minut, w zależności od twardości gruszek. 9. Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki cukru, mieszamy aż utworzy się złocisty karmel. Następnie dodajemy maliny. Obtaczamy dokładnie w rozpuszczonym karmelu, po czym dodajemy biały ocet balsamiczny oraz wino. 10. Gotujemy na dość dużym ogniu, aż intensywny zapach alkoholu zacznie słabnąć, następnie zmniejszamy gaz i gotujemy aż maliny całkowicie się rozpadną. 11. Sos miksujemy za pomącą blendera, przecieramy przez sito i na parę minut ponownie stawiamy na gaz. Dodajemy łyżkę masła, aby sos był bardziej aksamitny. Podajemy do gruszek całkowicie wystudzony.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
www.moje-kulinarne-rozterki.blogspot.com

Przepis

Pieczone gruszki z niebieskim serem pleśniowym podane z sosem malinowym

Zadanie

Wariacje wokół sera Castello

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Serowe quiche z kurkami ...

info 2013
Blog: www.czosnekwpomidorach.blogspot.com
Trudność:
Czas wykonania: 60min
Kategoria: Przekąski