Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Zupa krem ze szpinaku z czosnkiem, niebieskim serem oraz grillowaną gruszką

O przepisie

Czas wykonania: 60 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • liści szpinaku 0,5 kg
    • śmietanki 36% 100 ml
    • niebieskiego sera 150 g
    • octu jabłkowego 2 łyżki
    • cukru 1 i 1/4 szkl.
    • gruszki 4
    • bulionu warzywnego 0,75 l
    • czosnku 2 ząbki
    • masła 2 łyżki
    • wody 1 l
    • płatków migdałowych 2 łyżki
    • sól do smaku
    • pieprz do smaku

Jak przygotować

Na patelni podgrzej cukier (1 łyżka) z octem i dodaj dwie pokrojone w kostkę gruszki, przesmaż na maśle i zostaw do ostygnięcia. Szpinak opłukaj (zostaw do dekoracji kilka listków), sparz wrzątkiem i poszatkuj. Obierz i poszatkuj czosnek a następnie przesmaż na maśle wraz ze szpinakiem. Dodaj starty ser z niebieską pleśnią (100 gram) i śmietanę, gotuj aż się ser rozpuści. Dodaj gruszkę przesmażoną w occie i cukrze oraz bulion i zmiksuj wszystko blenderem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. W osobny garnku zagotuj wodę z 1 szklanką cukru i dodaj obrane oraz wydrążone z gniazd nasiennych dwie gruszki przekrojone na pół. Podgotuj gruszki na pół twardo a następnie przesmaż na patelni grillowej aż pojawią się wyraźne paski od patelni grillowej. Na suchej patelni upraż płatki migdałów do lekkiego zarumienienia. Zupę dekoruj grillowanymi połówkami gruszki posypaną starty serem z niebieską pleśnią, płatkami migdałów oraz liśćmi szpinaku.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
gotowaniezpasja.pl

Przepis

Zupa krem ze szpinaku z czosnkiem, niebieskim serem oraz grillowaną gruszką

Zadanie

Wariacje wokół sera Castello

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

otrębowa tarta z niebies...

info 2013
Blog: www.tastyy.blogspot.com
Trudność:
Czas wykonania: 60min
Kategoria: Przekąski