Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - MUSZLE FASZEROWANE DWOMA RODZAJAMI SERA, ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM Z MOZZARELLĄ

O przepisie

Czas wykonania: 60 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • opakowanie makaronu 'muszle' 1
    • świeżej bazylii garść
    • kule mozzarelli 2
    • sosu pomidorowego kartonik
    • sól, pieprz do smaku
    • łyżek oliwy z oliwy kilka
    • cebula mała
    • ząbki czosnku 2
    • kaparów garść
    • suszonych pomidorów 6
    • łyżki pesto 2
    • sosu pomidorowo-estragonowego 2 łyzki
    • opakowanie sera z niebeiską pleśnią, np. Castello 1
    • oregano odrobina

Jak przygotować

* Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekane ząbki czosnku. Pilnuj czosnku. Nie może się przypalić, będzie wtedy gorzki. Oliwa powinna jedynie nim pachnieć- trwa to chwilę. Dodaj sos pomidorowy (zawsze używam tego w kartoniku). * Dopraw do smaku solą, pieprzem, dodaj suszone oregano. * Sos przelej do naczynia żaroodpornego. W lekko osolonej wodzie, w dość dużym garnku gotuj makaron- wg przepisu. Makaron jednak nie powinien być miękki- dojdzie w piekarniku. * Przygotuj farsz - w misce połącz sery (mascarpone i gorgonzolę lub Castello), sos pomidorowo - estragonowy lub inny, np. pesto (ważne, by przełamać smak serka, nie jest ważne czym- najlepiej tym, na co macie ochotę :-)). * Dodaj pokrojone suszone pomidory oraz kapary, całość dopraw solą, pieprzem, wymieszaj. * Muszle nadziewaj masą i ułóż w naczyniu na sosie pomidorowym. Porwij mozzarellę na małe kawałki i ułóż na muszlach. Całość zapiecz ok. 20 minut w 200 stopniach. Na sam koniec, na chwilę włącz grilla z termoobiegiem, tak by makaron na brzegach ładnie się zarumienił. Po wyjęciu z piekarnika nasze danie polej odrobiną dobrej oliwy i posyp posiekaną, świeżą bazylią. Smacznego!

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
www.odczarujgary.pl

Przepis

MUSZLE FASZEROWANE DWOMA RODZAJAMI SERA, ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM Z MOZZARELLĄ

Zadanie

Wariacje wokół sera Castello

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Wytrawne muffinki z CAST...

info 2013
Blog: www.muffinkowyfetysh.pl
Trudność:
Czas wykonania: 30min
Kategoria: Przekąski