Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Botwina z serem i jajkiem zapiekana w cieście francuskim

O przepisie

Czas wykonania: 60 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • botwina -liście 2 pęczki
    • ciasto francuskie 1 opakowanie
    • szalotka drobno posiekana 1
    • jajka 4 szt.
    • oliwa z oliwek 1 łyżka
    • ser Castello z niebieską pleśnią 100 g
    • białe wino 100 ml
    • czosnek przeciśnięty przez prasę 1 ząbek
    • sól do smaku
    • pieprz do smaku
    • ostra mielona papryka szczypta

Jak przygotować

1. botwinę dokładnie płuczemy i osuszamy 2. na rozgrzanej oliwie podsmażamy szalotkę, dodajemy czosnek a kiedy uwolni się jego aromat wrzucamy liście botwiny, mieszamy 3. jak liście botwinki zwiędną wlewamy wino, gotujemy tak długo aż cały płyn odparuje 4. następnie dodajemy pokruszony ser, doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą, zestawiamy z ognia, mieszamy całość i odstawiamy 5. z ciasta francuskiego wycinamy 4 kwadraty o wielkości dopasowanej do naszych kokilek, takie same kwadraty wycinamy z papieru do pieczenia 6. każdą kokilkę wykładamy ciastem ( jak widać na zdjęciu) a dno nakłuwamy widelcem 7. ciasto przykrywamy papierem do pieczenia a dla obciążenia wsypujemy np. fasolę 8. tak przygotowane kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
Restauracja Domowa

Przepis

Botwina z serem i jajkiem zapiekana w cieście francuskim

Zadanie

Wariacje wokół sera Castello

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Gruszki faszerowane serem

info 2013
Blog: W koperkowej kuchni
Trudność:
Czas wykonania: 60min
Kategoria: Przekąski