Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Pizza z szynką, szpinakiem i dwoma serami

O przepisie

Czas wykonania: 120 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • mąka pszenna pełnoziarnista 200g
    • mąka pszenna 100g
    • świeże drożdże 20g
    • woda 3/4 szklanki
    • cukier trzcinowy 1 płaska łyżeczka
    • sól 1 łyżeczka
    • oliwa z oliwek 2 łyżki
    • pomidory z puszki 1/2 szklanki
    • oliwa oliwek 1 łyżka
    • oregano 1 łyżeczka
    • bazylia 1 łyżeczka
    • sól, pieprz szczypta
    • świeży szpinak 50g
    • pieczarki 4 sztuki
    • ser żółty 50g
    • ser Castello z niebieską pleśnią 100g
    • wędzona szynka 100g

Jak przygotować

Sos: Na patelni podgrzewamy pomidory wraz z oliwą i przyprawami. Smażymy je na małym ogniu około 10-15 minut do momentu zredukowania się ilości płynów. Dodatki: Ser żółty ścieramy na tarce, ser Castello kroimy na niewielkie kawałki. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Ciasto: Połowę wody lekko podgrzewamy - ma być ona ciepła. Dodajemy do niej pokruszone drożdże oraz cukier i mieszamy do momentu rozpuszczenia się drożdży. Odstawiamy roztwór na około 5 minut. W tym czasie podgrzewamy resztę wody. W dużej misce mieszamy dwie mąki i robimy pośrodku wgłębienie. Wlewamy w nie drożdże, łącząc je z częścią mąki. Następnie dodajemy resztę wody oraz oliwę z oliwek, mieszamy wszystko, po czym przekładamy ciasto na oprószoną mąką stolicę. Dodajemy sól i energicznie zagniatamy ciasto. Na koniec formujemy z niego kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką, a następnie odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy sos i dodatki. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około 7mm. Na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy, na to nakładamy pieczarki, ser Castello, szpinak i pokrojoną w kostki szynkę. Całość posypujemy startym serem. Pizzę pieczemy w nagrzanym do 220*C piekarniku przez 15 minut.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
www.relishmeals.blogspot.com

Przepis

Pizza z szynką, szpinakiem i dwoma serami

Zadanie

Wariacje wokół sera Castello

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Roladki drobiowe z pietr...

info 2013
Blog: www.gotujeismakuje.pl
Trudność:
Czas wykonania: 30min
Kategoria: Przekąski