Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Quiche z pieczonymi oliwkami i serem Feta

O przepisie

Czas wykonania: 60 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • mąka pełnoziarnista 200 g
    • masło Lurpak 150 g
    • żółtka jajek 3
    • sól pół łyżeczki
    • cukier puder pół łyżeczki
    • małe pomidory 2 szt
    • pieczona papryka 2 szt
    • czosnek 3 ząbki
    • suszone pomidory 2 szt
    • śmietanka 30% 100 ml
    • jaja 3 szt
    • ser feta 100 g
    • oregano pół łyżeczki
    • peperoncino pół łyżeczki
    • pieczone oliwki pół szklanki

Jak przygotować

Przesianą mąkę siekamy z masłem i zagniatamy z żółtkami solą i cukrem. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godzinki. Po wyjęciu rozwałkowujemy ciasto na grubość około pół centymetra. Wykładamy nim wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia foremkę o wysokości około 4-5 cm. Na ciasto wykładamy pokrojoną w szerokie paski upieczoną i obraną paprykę oraz obrane i pokrojone w grube plastry pomidory. Obsypujemy pokruszoną fetą w sporych fragmentach oraz pozbawionymi pestek oliwkami. Zalewamy jajami rozbełtanymi ze śmietanką oraz drobno posiekanym czosnkiem i suszonymi pomidorami. Posypujemy peperoncino i oregano. Wstawiamy do rozgrzanego do 200’C piekarnika i pieczemy ok.45 min.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
ekuchareczka.pl

Przepis

Quiche z pieczonymi oliwkami i serem Feta

Zadanie

Oliwki - wspomnienie z wakacji

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Karaibski gulasz z wyspy...

info 2013
Blog: gotowaniezpasja.pl
Trudność:
Czas wykonania: 120min
Kategoria: Przekąski