Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Tartaletki z pastą z oliwek i suszonych pomidorów

O przepisie

Czas wykonania: 30 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • ciasto francuskie 1 arkusz
    • słonecznik łuskany 1 garść
    • migdały 1 garść
    • zielone oliwki 30 sztuk
    • suszone pomidory 8 sztuk
    • masło klasyczne Lurpak 1 łyżka
    • koncentrat pomidorowy 1 łyżka
    • czosnek 3 ząbki
    • oliwki zielone do ozdoby 10 sztuk
    • filety anchois 10 sztuk

Jak przygotować

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Arkusz ciasta francuskiego rozwijamy i wycinamy okrągłe kształty ( ja robiłem to foremkami do babeczek ). Powinno ich wyjść 10 - po 2 sztuki na osobę na przystawkę. Na ruszt kładziemy papier do pieczenia, na to nasze 'puste' tartaletki i przykładamy z góry kolejnym papierem do pieczenia i blachą, która spowoduje, zę ciasto będzie dalej płaskie. W tym czasie miksujemy w blenderze nasiona słonecznika z migdałami oraz czosnkiem. Dodajemy oliwki i suszone pomidory. Masa będzie dość sucha, więc dodajemy łyżkę roztopionego masła oraz łyżkę koncentratu pomidorowego dla lepszej barwy i smaku. Po 15 minutach zdejmujemy blachę i górny papier z naszych tartaletek i nakładamy na środek po 2-3 łyżeczki naszej pasty, rozsmarowujemy zostawiając puste brzegi; nakładamy po jednym filecie anchois i oliwce na środek. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy kolejne 15 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
www.przepisy.com

Przepis

Tartaletki z pastą z oliwek i suszonych pomidorów

Zadanie

Oliwki - wspomnienie z wakacji

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Śródziemnomorski kurczak...

info 2013
Blog: www.czosnekwpomidorach.blogspot.com
Trudność:
Czas wykonania: 60min
Kategoria: Mięso