Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Pomidorowe Fusilli z chorizo, szynką parmeńską, czerwonym winem oraz czarnymi oliwkami

O przepisie

Czas wykonania: 60 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • łyżka masła 1
    • cebule 2
    • boczku do podsmażenia 150 g
    • chorizo 150 g
    • plasterki szynki parmeńskiej 4
    • łyżki suszonych płatków chilli 2
    • łyżki koncentratu pomidorowego 2
    • szklanka czerwonego wina 1
    • puszki pokrojonych pomidorów bez skórek 2
    • makaronu fusilli al torchio może być zwykłe fusilli lub np. spaghetti lub tagliatelle)(400 g
    • szklanka świeżo startego sera typu Parmezan do posypania 1
    • łyżki natki pietruszki do posypania 2
    • łyżki czarnych oliwek 4

Jak przygotować

Zeszklij na maśle pokrojoną w kostkę szalotkę. Następnie dodaj płatki chilli oraz pokrojony w kostkę boczek oraz chorizo i smażyć ok 10 min. od czasu do czasu mieszając. Dodać koncentrat pomidorowy oraz wino i smażyć 2 minuty. Następnie dodać wino, pomidory z puszki, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok . 1 godziny mieszając, co jakiś czas. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Ugotować makaron w dużej ilości posolonej wody dokładnie tyle ile minut podano na opakowaniu. Po tym czasie wyłączyć i odstawić z ognia na 3 minuty a następnie odcedzić. Odcedzony makaron wymieszać z sosem. Rozłożyć na talerzach i posypać poszatkowaną pietruszką, czarnymi oliwkami i parmezanem.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
gotowaniezpasja.pl

Przepis

Pomidorowe Fusilli z chorizo, szynką parmeńską, czerwonym winem oraz czarnymi oliwkami

Zadanie

Oliwki - wspomnienie z wakacji

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

KURCZAK PO BASKIJSKU

info 2013
Blog: www.odczarujgary.pl
Trudność:
Czas wykonania: 120min
Kategoria: Mięso