Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Pizzerinki z oliwnego gaju

O przepisie

Czas wykonania: 120 min.
Kategoria: Zapiekanki i pizze

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • mąka pszenna 300 g
    • mąka pszenna razowa 200 g
    • letniej serwatki lub wody)(400 ml
    • świeżych drożdży 30 g
    • soli 1 łyżeczka
    • cukru 1 łyżeczka
    • suszonej bazylii 1 łyżka
    • masła czosnkowego Lurpak 100 g
    • zielonych oliwek około 900 g
    • przecieru pomidorowego 6 łyżek
    • parmezanu 50 g
    • świeżej bazylii pęczek
    • ziarna dyni i lnu do posypania
    • rozkłócone jajo 1 szt

Jak przygotować

Do miseczki wlej 100 ml letniej serwatki, dodaj cukier pokruszone drożdże i kilka łyżek mąki pszennej. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Stop masło i przestudź je, by było letnie. Po 10 minutach, gdy drożdże 'ruszą' dodaj pozostałe składniki ciasta (serwatkę lub wodę, stopione masło, mąkę, sól ) - wyrabiaj ciasto ok 5 minut i odstaw do wyrośnięcia. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na pizzę. Formuj z ciasta placki w kształcie oliwnych drzewek. Posmaruj koronę drzewa przecierem pomidorowym, posyp bazylią, ziarnem dyni i startym parmezanem. Ułóż oliwki. Posyp słonecznikiem i parmezanem. Brzeg korony posmaruj jajem i posyp pestkami dyni. Pień drzewa posmaruj również jajem i posyp siemieniem lnianym. Tak samo postępuj z każdą następną. Ułóż pizze na blaszce i odstaw do wyrośnięcia. Po kilkunastu minutach wstaw do nagrzanego piekarnika i upiecz na złoty kolor.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
Gotuj sam

Przepis

Pizzerinki z oliwnego gaju

Zadanie

Oliwki - wspomnienie z wakacji

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Tartaletki z pastą z oli...

info 2013
Blog: www.przepisy.com
Trudność:
Czas wykonania: 30min
Kategoria: Przekąski