Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - KURCZAK PO BASKIJSKU

O przepisie

Czas wykonania: 120 min.
Kategoria: Mięso

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • kurczak podzielony na kawałki lub gotowe elementy kurczaka udka, skrzydła itp)(1
    • kiełbaski chorizo – pokrojonej w plasterki 15 dag
    • posiekane ząbki czosnku 2
    • suszonych pomidorów – pokrojonych np. w paski 10
    • czerwone papryki – pokrojone na spore kawałki 2
    • duża, grubo pokrojona cebula 1
    • jaśminowego ryżu kubek
    • bulionu drobiowego 250 ml)(kubek
    • białego wina 250 ml)(kubek
    • oliwek bez pestek użyłam czarnych)(garść
    • posiekanych świeżych ziół np. tymianek, oregano, rozmaryn)(garść
    • papryka w proszku, sól, pieprz do smaku
    • pasty pomidorowej 2 łyżki
    • pomarańczy pokrojonej w plastry pół
    • masła łyżka

Jak przygotować

Kawałki kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i papryką i smażymy na maśle na złoty kolor. Obsmażone kawałki kurczaka zdejmujemy z patelni. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w plastry kiełbaskę, posiekany czosnek, paprykę i cebulę w dość sporych kawałkach – podsmażamy ok. 10 minut – tak by wszystkie smaki przegryzły się, a warzywa 'złapały' kolor. Do warzyw i kiełbaski wsypujemy ryż (nie ugotowany!). Mieszamy całość, tak by ziarenka ryżu pokryły się tłuszczem. Wlewamy bulion oraz wino, dodajemy oliwki, suszone pomidory, zioła oraz pastę pomidorową. Mieszamy całość, doprawiamy solą, pieprzem i papryką i zostawiamy kilka minut na ogniu – by smaki ponownie się przegryzły. Przekładamy warzywa z ryżem i kiełbaską do naczynia do zapiekania. Układamy na tym kawałki kurczaka, które z kolei przekładamy pomarańczą. Wstawiamy całość do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny. Jeśli ktoś nie ma piekarnika, może ryż z dodatkami zostawić na patelni (powinna być spora). Na ryżu należy ułożyć kurczaka z pomarańczą, całość przykryć i dusić na bardzo wolnym ok. godziny – do czasu aż ryż będzie miękki.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
www.odczarujgary.pl

Przepis

KURCZAK PO BASKIJSKU

Zadanie

Oliwki - wspomnienie z wakacji

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Śniadaniowa pasta z mang...

info 2013
Blog: bistro mama
Trudność:
Czas wykonania: 15min
Kategoria: Przekąski