Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Udziec z indyka z żurawinami, śliwkami i orzechami włoskimi podany z marchewką duszoną z imbir

O przepisie

Czas wykonania: pow. 2 godz.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • mały udziec z indyka 1
    • suszonych śliwek 8
    • orzechów włoskich garść
    • żurawiny garść
    • sosu orzechowego kilka łyżek
    • przyprawy do gyrosa połowa opakowania
    • oliwy 2-3 łyżki
    • małej marchewki 50 dkg
    • imbiru świeżego 3 cm
    • masła Lurpak 1 łyżka
    • cynamon, sól, pieprz, kilka kropel cytryny do smaku:

Jak przygotować

Sposób przygotowania mięsa: Dzień wcześniej myję mięso, osuszam, wycinam kość i zdejmuję skórę. Wycinam po obu stronach kieszonki w mięsie. Nacieram w mięso przyprawę Kamis i sos orzechowy. Dzień wcześniej śliwki i żurawinę zalewam śliwowicą lub innym mocnym alkoholem. Na drugi dzień wypełniam kieszonki mięsa śliwkami, orzechami, żurawiną i zwijam w tzw. roladę. Jeśli zachodzi taka potrzeba wykorzystuję wykałaczki, aby rolada nie rozchodziła się nam w czasie pieczenia. Sos orzechowy ponownie wcieram w mięso, aby ładnie zrumieniło się w trakcie pieczenia i nabrało orzechowego smaku. Wkładam mięso w żaroodpornym naczyniu do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i piekę około godziny. W trakcie pieczenia na początku używam termoobiegu, jeśli mięso będzie miało spieczoną skórkę, to obracam je tak, aby z każdej strony mogło być zarumienione. W trakcie pieczenia jeszcze raz pędzelkiem smaruję mięso sosem orzechowym. Po około 20 minutach nakładam pokrywkę żaroodporną lub folię aluminiową i tak piekę mięso jeszcze około 40 minut. Po wyjęciu mięsa z piekarnika, zdejmuję pokrywkę żaroodporną, przykrywam ściereczką i zostawiam na 20 minut, następnie mogę kroić na porcje. Sposób przygotowania marchewki: marchewki umyte, obrane i pokrojone na podłużne 'ćwiartki' gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut, najlepiej sprawdzić widelcem w trakcie gotowania, czy nie są jeszcze zbyt twarde. Odcedzamy zostawiamy w miseczce trochę wywaru. na patelnię nakładamy masło, do roztopionego masła dodajemy imbir i cynamon, chwilę mieszamy i dodajemy ugotowane marchewki doprawiamy solą, pieprzem i delikatnie cytryną - mają być słodkie, mieszamy dusimy pod przykryciem około 5 minut, w zależności od potrzeby możemy dodać niewielką ilość wywaru, który nam został z gotowania marchewki. Do dekoracji talerza użyłam marynowane w alkoholu śliwki i dynię, można dodać zagęszczony sos, który powstał w czasie pieczenia mięsa (jest przyjemnie lekko słodki od śliwek i kwaskowy od żurawiny). Smacznego :)

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
Tapas de Colores

Przepis

Udziec z indyka z żurawinami, śliwkami i orzechami włoskimi podany z marchewką duszoną z imbir

Zadanie

Słodko i wytrawnie (połączenie owoców z mięsem lub słonym serem)

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Burger z melonem

info 2013
Blog: www.przepisy.com
Trudność:
Czas wykonania: 30min
Kategoria: Mięso