Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - SAŁATKA Z KACZKĄ I GRILLOWANĄ GRUSZKĄ

O przepisie

Czas wykonania: 30 min.
Kategoria: Sałatki

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • rucoli 20 g
    • pierś kaczki 200 g
    • gruszki pół
    • pomidorków koktajlowych 6
    • sól i pieprz do smaku
    • suszonej żurawiny 2 łyżki
    • brązowego cukru łyżka
    • czerwonego, wytrawnego wina 100 ml
    • kolorowego pieprzu łyżeczka
    • gałązek tymianku kilka
    • masła Lurpak 15 g

Jak przygotować

Sałatka: Oczywiście zaczynamy od przygotowania kaczki. W związku z tym, że będzie to sałatka z sosem o bardzo wyraźnym smaku kaczkę wystarczy przyprawić solą i pieprzem. Nadszedł czas, żeby podzielić się z Wami drugą propozycją przygotowania piersi kaczki. Efekt równie imponujący – kaczka lekko różowa w środku, soczysta i niesamowicie delikatna. Na patelni (najlepiej grillowej) smażymy kaczkę bez tłuszczu najpierw 6 minut od strony skóry, potem 3 minuty z drugiej strony, następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 5 minut – trzeba to dobrze wyczuć ponieważ wszystko zależy od piekarnika, ale generalnie czas waha się w granicach 4 – 6 minut. W czasie przygotowywania kaczki możemy spokojnie przygotować całą resztę. Rucolę wykładamy na talerz. Gruszkę kroimy wzdłuż na plasterki, grillujemy na patelni grillowej po 2 – 3 minuty z każdej strony i układamy na sałacie. Pomidorki kroimy na pół i układamy na sałatce. Przygotowaną (oczywiście jeszcze gorącą) kaczkę kroimy w plasterki i również dodajemy do sałatki. Całość polewamy sosem żurawinowo – pieprzowym. Po prostu niebo w gębie. Sos żurawinowo – pieprzowy: Żurawinę karmelizujemy lekko na cukrze i podlewamy winem. Dodajemy rozgniecione ziarenka kolorowego pieprzu i gotujemy aż alkohol odparuje. Dodajemy masło i rozpuszczamy do uzyskania aksamitnego sosu. Na koniec dodajemy kilka posiekanych gałązek świeżego tymianku.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
PasjaSmaku

Przepis

SAŁATKA Z KACZKĄ I GRILLOWANĄ GRUSZKĄ

Zadanie

Słodko i wytrawnie (połączenie owoców z mięsem lub słonym serem)

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Udziec z indyka z żurawi...

info 2013
Blog: Tapas de Colores
Trudność:
Czas wykonania: 200min
Kategoria: Przekąski