Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Pierś z kaczki z brzoskwiniami i sosem winnym z porto

O przepisie

Czas wykonania: 30 min.
Kategoria: Mięso

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • piersi z kaczki 4
    • ząbki czosnku 5
    • brzoskwinie 4
    • masło klasyczne Lurpak 50 g
    • gałązki świeżego tymianku 3
    • Porto 3 łyżki
    • jabłkowy ocet winny 3 łyżki
    • ocet balsamiczny 3 łyżki

Jak przygotować

W piekarniku ustaw opcję grillowania. Ustaw grzanie na 220C. Na środku włóż ruszt, a pod nim blachę. Z piersi kaczki zdejmij skórę. Posyp ją solą i pieprzem. Połóż mięso na ruszcie, częścią gdzie była skóra, do góry. Piecz około 10 minut. Gdy będzie ładnie przypieczona z wierzchu, przełóż na drugą stronę i piecz jeszcze 3-4 minuty. Wyłącz piekarnik i otwórz, mięso zostaw w środku przykryte papierem do pieczenia. Brzoskwinie zalej wrzątkiem i pozostaw na 3 minuty. Potem zalej wodą zimną i zostaw na minutę. Wyjmij, obierz ze skóry i podziel na ćwiartki. Masło sklaruj w rondelku i przelej na patelnię. Dodaj brzoskwinie, obrane i zgniecione ząbki czosnku oraz porwany tymianek. Smaż razem około 5 minut. Piersi z kaczki pokrój w plastry i wyłóż na talerze. Wokół ułóż brzoskwinie. Na patelnię po brzoskwiniach wlej Porto, jabłkowy ocet winny oraz ocet balsamiczny i gotuj na najwyższej mocy aby powstała gęsta konsystencja. Polej sosem kaczkę i podawaj. Smacznego.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
www.czosnekwpomidorach.blogspot.com

Przepis

Pierś z kaczki z brzoskwiniami i sosem winnym z porto

Zadanie

Słodko i wytrawnie (połączenie owoców z mięsem lub słonym serem)

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Tosty francuskie z masłe...

info 2013
Blog: www.uzouuzy.blogspot.com
Trudność:
Czas wykonania: 15min
Kategoria: Przekąski