Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Smażona sarnina z różowym sosem jabłkowym na ginie i z zapiekanymi młodymi porami

O przepisie

Czas wykonania: 60 min.
Kategoria: Mięso

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • comber z sarny 750g
    • ginu 125 ml
    • sos Worcestershire 2 łyżeczki
    • oliwy 60 ml
    • ziaren czarnego pieprzu 2 łyżeczki
    • cebula pokrojona w ćwiartki 1szt
    • anyżu gwiazdkowego 2 owoce
    • czosnku zmiażdżone)(2 ząbki
    • Różowy sos jabłkowy na ginie -
    • dymek tylko białe części) drobno posiekanych(5
    • łyżki masła 2
    • soli szczypta
    • jabłka red delicjusz 3
    • +1 łyżeczka ginu 2 łyżki
    • z 1 cytryny sok
    • czerwona papryczka chili w całości 1
    • Zapiekane młode pory -
    • młodych cienkich porów 300g
    • oleju czosnkowego można go zrobić samemu)(3 łyżki
    • morskiej soli w kryształkach albo 1/2 łyżeczki zwykłej soli 1 łyżeczka
    • cytryny sok z 1/2

Jak przygotować

To danie ma w sobie pewną prostotę a zarazem i elegancję. Od kucharza nie wymaga wielkiego zaangażowania. Do tego dania podałam surówkę z czerwonej kapusty z cebulką i rodzynkami oraz kaszę. Kaszę moim zdaniem można spokojnie zastąpić ziemniaczkami opiekanymi. Przygotowanie mięsa: 1. Włóż sarninę do dużej mocnej torby foliowej i dodaj pozostałe składniki. Odłóż do lodówki przynajmniej na 20 minut lub, jeśli możesz na 2 godziny, a nawet na noc. 2. Gdy przyjdzie pora smażyć mięso, bardzo mocno rozgrzej dużą, grubą patelnię (np. żeliwną). 3. Wyjmij sarninę z marynaty (pozostałość można wyrzucić), dokładnie otrząśnij z płynu, połóż na patelni i smaż mniej więcej 15 minut, często obracając mięso, aż pojawią się na nim ciemne ślady od przysmażania. Gdy mięso będzie gotowe, przełóż je na deskę, żeby chwilę poleżało pod luźnym namiotem z folii aluminiowej, zanim pokroisz je w cienkie plastry. Różowy sos jabłkowy na ginie 1. W szerokim rondlu z pokrywką podsmaż na maśle posiekane dymki z odrobiną soli, żeby się nie przypaliły. 2. Pokrój jabłka na ćwiartki (nie zawracaj sobie głowy gniazdem nasiennym) i włóż do rondla razem z cebulą. Dolej 2 łyżki ginu oraz sok z cytryny, dodaj chili i dobrze wszystko wymieszaj. 3. Przykryj rondel pokrywką i gotuj na średnim ogniu, aż jabłka zmiękną (to nie powinno potrwać dłużej niż 20 minut). 4. Wyjmij chili z rondla i przetrzyj jabłka przez tarkę na korbkę albo przez sitko. Skórka zabarwi sos na kolor różu do policzków. Dodaj pozostałą łyżeczkę ginu, dopraw do smaku i wymieszaj. 5. Podaj różowy sos w oddzielnej miseczce albo nałóż go z jednej strony na półmisek z sarniną. Zapiekane młode pory 1. Rozgrzej piekarnik do 220 C 2. Ułóż pory w podłużnym żaroodpornym naczyniu albo na blasze, dodaj olej oraz sól i poobracaj pory, żeby się nimi dobrze pokryły. 3. Zapikaj warzywa w mocno rozgrzanym piekarniku przez 15 minut. Po tym czasie powinny miejscami zbrązowieć. 4. Zsuń pory na półmisek i spryskaj sokiem z cytryny. Smacznego !!!

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
www.gotujeismakuje.pl

Przepis

Smażona sarnina z różowym sosem jabłkowym na ginie i z zapiekanymi młodymi porami

Zadanie

Słodko i wytrawnie (połączenie owoców z mięsem lub słonym serem)

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Tarta z kurkami z dodatk...

info 2013
Blog: bistro mama
Trudność:
Czas wykonania: 30min
Kategoria: Przekąski