Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Cytrusowy łosoś podany z sosem porowo-gruszkowym i sałatką z mlecza i moreli

O przepisie

Czas wykonania: 30 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • filety z łososia 2
    • cytryny sok wyciśnięty z
    • limonki sok wyciśnięty z
    • pomarańczy sok wyciśnięty z
    • cebule cukrowe 2
    • marchew 1
    • ząbków czosnku kilka
    • chilli papryczka
    • lubczyku gałązka
    • igiełek rozmarynu 20g
    • morska sól
    • czarny pieprz świeżo mielony
    • listków mlecza duża garść świeżych
    • moreli kilka
    • orzechy nerkowca lub pestek dynii opcjonalnie podprażone
    • aromatyzowana tymiankiem oliwa z oliwek
    • słodkiej musztardy łyżeczka
    • por tylko biała część)(średniej wielkości
    • gruszka twarda
    • brandy 50ml
    • masło łyżka
    • pieprz biały
    • śmietanki kremówki 2-3 łyżki

Jak przygotować

Przygotowanie: 1. Filety z łososia nacieramy solą morską, świeżo mielonym pieprzem oraz igiełkami rozmarynu. 2. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w grubsze plastry. Pokrojone warzywa przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na warzywach układamy filety z łososia. Polewamy wyciśniętym sokiem z cytrusów (z limonki, pomarańczy i cytryny), dodajemy 3-4 rozgniecione ząbki czosnku, gałązkę lubczyku oraz papryczkę chilli. 3. Łososia pieczemy w temperaturze 180stopni przez ok. 20-25minut. 4. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Podsmażamy do momentu aż cebula się zeszkli. 5. Następnie dodajemy pokrojonego w cienkie krążki pora. Podsmażamy razem przez kilka minut. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę masła lub np. oleju rzepakowego. Doprawiamy solą i białym pieprzem. 6. Do podsmażonego pora dodajemy pokrojoną w niedużą kostkę gruszkę. Podsmażamy jeszcze parę minut, po czym dolewamy 50ml brandy. Można użyć również białego wina. 7. Patelnię przykrywamy pokrywką i wszystko dusimy ok 5-7minut. 8. Na sam koniec dodajemy 2-3 łyżki śmietany kremówki. Ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku. 9. Liście mlecza moczymy przez parę minut w wodzie solą, aby pozbyć się drobinek piasku. 10. Osuszamy liście w wirówce do sałaty lub za pomocą ręcznika papierowego. 11. Dodajemy pokrojone w ćwiartki morele. Można na patelni również podprażyć orzechy nerkowca lub pestki dyni i również dodać do sałatki. 12. Do słoiczka wlewamy kilka łyżek oliwy (mniej więcej 1/4 szklanki), sok wyciśnięty z jednej cytryny, łyżeczkę słodkiej musztardy oraz sól i pieprz. Zakręcamy słoik i energicznie kilka razy nim potrząsamy. Przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę przed podaniem.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
www.moje-kulinarne-rozterki.blogspot.com

Przepis

Cytrusowy łosoś podany z sosem porowo-gruszkowym i sałatką z mlecza i moreli

Zadanie

Słodko i wytrawnie (połączenie owoców z mięsem lub słonym serem)

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Pierś z kaczki z brzoskw...

info 2013
Blog: www.czosnekwpomidorach.blogspot.com
Trudność:
Czas wykonania: 30min
Kategoria: Mięso