Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Delikatne gołąbki duszone w piwie i świeżych pomidorach ze śmietaną

O przepisie

Czas wykonania: 120 min.
Kategoria: Mięso

Przepis na blogu autora

Składniki

  • główne składniki
    • główka kapusty 1
    • worki białego ryżu 2
    • chudego mielonego mięsa wieprzowego 1/2 kg
    • plastrów boczku 5
    • cebula 1
    • jajko 1
    • świeże pomidory 3
    • śmietany 12% lub 18% do zup i sosów)(200 ml
    • jasnego piwa 200ml
    • łyżka masła 1
    • łyżki oleju 3
    • pęczek świeżego koperku 1
    • i pieprz sól

Jak przygotować

Kapustę parzymy we wrzątku w celu zdjęcia z niej liści. Na patelnie wrzucamy skrojony w kostkę boczek, smażymy 5 minut do momentu wytopienia odrobiny tłuszczu, następnie dodajemy skrojoną w kostkę cebulę i smażymy kolejne 5 minut. Po tym czasie dodajemy mięso mielone i dusimy do miękkości (ok. 20 minut). Ryż gotujemy tak aby był lekko sprężysty. Do dużego naczynia wsypujemy ugotowany ryż i podsmażone mięso z cebulą i boczkiem. Następnie wbijamy jajko dodajemy sól i pieprz i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany farsz nakładamy do liści kapusty i zwijamy. Rozgrzewamy na patelni olej i na wysokim ogniu obsmażamy gołąbki po 1 minucie z każdej strony, tak aby uzyskały piękny złoty kolor. Będziemy jeszcze potrzebować kilku parzonych liści kapusty do wyłożenia garnka, w którym udusimy nasze gołąbki. Następną czynnością jest przygotowanie rondla, w którym udusimy nasze gołąbki. Na dno rondla wlewamy 2 łyżki oleju i wykładamy parzonymi liśćmi kapusty. Na liściach kapusty układamy obsmażone wcześniej gołąbki i zalewamy piwem oraz kładziemy na wierzch 1 łyżkę masła i dusimy pod przykryciem ok 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodajemy na wierzch obrane ze skórki i skrojone w drobną kostkę pomidory, które posypujemy solą i pieprzem i znów dusimy 20 minut. Następnie wlewamy na wierzch śmietanę i wsypujemy posiekany koperek, przykrywamy i znów dusimy na ogniu 15 minut. Gotowe gołąbki wyciągamy na talerz i polewamy sosem powstałym w wyniku połączenia śmietany, pomidorów i koperku. Proszę pamiętać aby w trakcie duszenia nie mieszać gołąbków ponieważ ulegną zniszczeniu.

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
ucztasmakosza.blog.pl

Przepis

Delikatne gołąbki duszone w piwie i świeżych pomidorach ze śmietaną

Zadanie

Słodko i wytrawnie (połączenie owoców z mięsem lub słonym serem)

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Smażona sarnina z różowy...

info 2013
Blog: www.gotujeismakuje.pl
Trudność:
Czas wykonania: 60min
Kategoria: Mięso